Οικονομία

Politico τουρίστες: Η πρόταση της Ελλάδας για τον τουρισμό στην Ευρώπη

Politico τουρίστες: Η πρόταση της Ελλάδας για τον τουρισμό στην Ευρώπη
Politico τουρίστες: "Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν", αναφέρει μεταξύ άλλων η Αθήνα. Αναλυτικά το ελληνικό έγγραφο προς τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Politico τουρίστες: Προς ολοταχώς για επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην Ευρώπη προωθεί  η Αθήνα με έγγραφο που έχει στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το skai.gr, επικαλούμενο τον ιστότοπο Politico, ωστόσο η χώρα μας δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.  Ειδικότερα, στην ατζέντα του Κολεγίου των Επιτρόπων βρίσκεται η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ευρώπη, και σε αυτή περιλαμβάνεται μια “σταδιακή διαδικασία”. Έτσι, η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι ένα βήμα από τα πέντε που προτείνει η Επιτροπή για να δώσει στον κόσμο κάποια ελπίδα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

“Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν”, αναφέρει η Αθήνα

Αναλυτικά τι ζητά η Aθήνα: H πρωτεύουσα θελει “δίκαιη μεταχείριση” όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει “οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα” στα πρωτόκολλα ταξιδιού. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών”, λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει “καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή”.

Και όπου το προαναφερθέν σχέδιο της Επιτροπής είναι μάλλον άνευ λεπτομέρειας, η Αθήνα απαιτεί “κοινή κατανόηση” σε επίπεδο ΕΕ ότι όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά, δεν θα απαιτηθούν τεστ “για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο”.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη συγκεκριμένο αίτημα από μια χώρα με νησιά που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς. “Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού”, λέει η Αθήνα. “Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω.”Έτσι, στα αεροπλάνα, “όλα τα καθίσματα” πρέπει να γεμίσουν, λέει το έγγραφο, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνέφεραν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα.

Παράλληλα υπενθυμίζεται  ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες και τις προϋποθέσεις. Ειδικότερα επισημαίνονται τα παρακάτω:

Πιστοποιητικά υγείας

Για να γίνονται αφίξεις από το εξωτερικό θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροπλάνα, τόνισε ο υπουργός. Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να τηρηθούν ώστε να μπορούν να έρθουν τουρίστες στην Ελλάδα. Για να μπορεί να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορωνοϊού. Χωρίς το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα του απαγορεύεται η επιβίβαση. Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης προκειμένου, σύμφωνα με όσα ανέφερε, να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές. Δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες για πτήσεις μέχρι και τέσσερις ώρες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.

Ξενοδοχείο καραντίνας σε κάθε τουριστική περιοχή

Όσον αφορά στους τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο έτσι ώστε να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών. Το υπουργείο Τουρισμού σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας”, όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού. Παράλληλα κάθε ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματα των τεστ θα βγαίνουν εντός έξι ωρών προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας». Θα γίνει, εξάλλου ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου σε ειδικούς κανόνες υγιεινής. Στα ξενοδοχεία δεν θα υπάρχουν μπουφέδες, αλλά θα γίνεται μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων. Στις παραλίες οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο. Όσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό είπε πως πέρυσι ήταν 18 δισεκατομμύρια ευρώ και φέτος θα έχουμε το πολύ 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως ΒουλγαρίαΙσραήλ και Κύπρος για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments