Διεθνή

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Έχουμε πολύ δρόμο για το τέλος της πανδημίας

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Έχουμε πολύ δρόμο για το τέλος της πανδημίας
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε σήμερα όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αναχαίτιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, σημειώνοντας ότι η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως και ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην κεντρική Αμερική. «Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Δρ. Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, τόνισε ότι τα κρούσματα στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής συνεχίζουν να αυξάνονται, ζητώντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή αυτή. Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ είπε στην ίδια ενημέρωση ότι απαιτείται μια «συνολική προσέγγιση» του προβλήματος για τις χώρες της Νότιας Αμερικής. «Είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος», πρόσθεσε. Ο Ράιν είπε ότι είναι αναγκαίο τώρα να επικεντρωθούν οι χώρες στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας που έχει μολύνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 από αυτούς.

97 κρούσματα – 3.049 συνολικά – 182 οι νεκροί  στη χώρα μας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν είναι 97. Συνολικά 3.049 είναι οι νοσούντες ενώ οι νεκροί -όπως φαίνεται και στο infographic– ανέρχονται σε 182 καθώς δύο συμπολίτες μας έφυγαν από τη ζωή το Σαββατοκύριακο. Oι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του pagenews που έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση των νοσούντων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 97 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου). Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

  • 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στους 182 οι νεκροί:

Τελευταίο θύμα του ιού στη χώρα είναι μια 59χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και είχε υποκείμενα νοσήματα. Έχασε τη μάχη με τον φονικό ιό το Σαββατοκύριακο. Η γυναίκα είχε καταγωγή από το Δήμο Μύκης στην Ξάνθη, ενώ θετική στον κορωνοϊό είναι και η κόρη της. Το Σάββατο 6 Ιουνίου, ο 181ος νεκρός ήταν ένας 72χρονος που νοσηλευόταν στο «Σωτηρία». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα. Αναφέρεται πως έπασχε από αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, πνευμονική ίνωση, πνευμονική εμβολή, εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και έρπη ζωστήρα.

Κρούσματα στην Κοζάνη:

Στα νέα επιβεβαιώθηκαν κρούσματα συγκαταλέγονται ένας 53χρονος και ένα ζευγάρι που επέστρεψε οδικώς από την Τσεχία, ενώ είχε ταξιδέψει και στην Αγγλία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 53χρονος μετέβη στη γενέτειρά του, σε χωριό της Κοζάνης, από την Πρέβεζα. Παράλληλα, θετικός στον κορωνοϊό είναι ένας στρατιωτικός από την Κοζάνη. Ο άνδρας βρέθηκε θετικός κατά τη διάρκεια προεγχειρητικού ελέγχου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια διεγνώσθη θετικός και ο στρατιωτικός γιατρός που τον εξέτασε. Και οι δύο είναι ασυμπτωματικοί και βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Ζευγάρι που είχε στην Τσεχία βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Ο 66χρονος άνδρας νοσηλεύεται στο «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ η σύζυγός του εμφανίζει συμπτώματα, αλλά ήπια. Το kozanimedia μεταδίδει ότι 66χρονος είχε επισκεφθεί τη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια την Τσεχία, ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές του.

Θετικό κρούσμα σε δομή ψυχικής υγείας στην Τρίπολη:

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Τρίπολη έπειτα από τον εντοπισμό ενός θετικού κρούσματος σε δομή ψυχικής υγείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο. Σημειώνεται πως στο σημείο στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθώς στη δομή φιλοξενούνται άλλα 10 με 11 άτομα.

Η δομή έχει ήδη τεθεί σε άτυπη καραντίνα και παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, καθώς πριν από λίγες μέρες ο άνδρας είχε νοσηλευθεί στην Παθολογική Κλινική και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στην Τρίπολη, καθώς τα προηγούμενα κρούσματα είχαν αναφερθεί από την περιοχή της Κυνουρίας. Επίσης αναμένονται τα αποτελέσματα ελέγχου σε άνδρας ξένης υπηκοότητας ο οποίος έχει παρουσιάσει συμπτώματα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Τρίπολης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments