Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος ο οποίος θα είναι υπερδιπλάσιας αξίας

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος ο οποίος θα είναι υπερδιπλάσιας αξίας
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο δεύτερος κύκλος θα είναι υπερδιπλάσιας αξίας ξεπερνώντας τα 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την έναρξη του δευτέρου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής εντός ημερών. Ειδικότερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, εξήγησε πως ο δεύτερος κύκλος θα είναι υπερδιπλάσιας αξίας ξεπερνώντας τα 1,4 δισεκατομμύρια  ευρώ ενώ επισήμανε ότι επιχειρείται να γίνουν αποδεκτές και ατομικές επιχειρήσεις, αρκεί να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα να έχουν ταμειακή μηχανή. Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι σήμερα αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ η οποία θα περιγράφει το πώς ακριβώς θα γίνει ο συμψηφισμός της έκπτωσης του 25% σε όσες εταιρείες προχώρησαν σε εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ Μαρτίου, ενώ υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά σε 160.000 εταιρείες που έκαναν χρήση του εν λόγω μέτρου.

Συνεπώς το ποσό του δευτέρου γύρου που αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ κρίνεται ως σημαντικά αυξημένο σε σχέση με αυτό του πρώτου γύρου, ενώ αναμένεται να δοθεί και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων, αφού μέσω των αλλαγών που εξετάστηκαν σε πρότερο χρόνο αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση. Επίσης στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. 

Στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής 53.351 δικαιούχοι οριστικοποίησαν την αίτηση για την χορήγηση του δανείου – Στο δεύτερο γύρο, θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία για τον Απρίλιο και ενδεχομένως για τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι από αυτούς οι 47.532 δικαιούχοι  στα μέσα Μαΐου είχαν ήδη δει στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, μετά και την καταβολή  των 235,4 εκατομμυρίων ευρώ σε 13.474 δικαιούχους. Συνολικά έχουν διατεθεί μέχρι και τις 23 Μαΐου 468,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πληρωθούν και οι υπόλοιπες 5.819 επιχειρήσεις δικαιούχοι.  Παράλληλα σημειώνεται  ότι από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που προβλεπόταν να καταβληθεί στον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα περισσέψουν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά θα προστεθούν στον δεύτερο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος, ο οποίος θα ανοίξει μέσα σε λίγες ημέρες.  Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 30ή Μαρτίου 2020, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments