Οικονομία

Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μέρκελ και Μακρόν ζητούν τη γρήγορη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μέρκελ και Μακρόν ζητούν τη γρήγορη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης
Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης: Την άμεση σύσταση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ζήτησαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της συνόδου των ηγετών της Ένωσης, που ξεκίνησε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης έως το τέλος του καλοκαιριού”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχους με γνώση των δηλώσεων της. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, η Μέρκελ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ένωση αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτό θα οδηγήσει πραγματικά σε πολύ, πολύ δύσκολους καιρούς.

Αναρωτήθηκε μάλιστα,  αν ο κόσμος έχει καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεδριάσουν δια ζώσης το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από την μεριά του επιμένει στο μέγεθος του Ταμείου. Σύμφωνα με το Bloomberg, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας. Ο Γάλλος πρόεδρος επίσης, πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σε μία ένδειξη ότι ο Μακρόν είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της Ένωσης ενόσω αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης.

Νωρίτερα, από το ίδιο βήμα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στους 27 ηγέτες των κρατών – μελών είπε πως «η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε δραματική πτώση» και παράλληλα κάλεσε το μπλοκ να ενεργήσει προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη. Η Λαγκάρντ είπε ακόμη, ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς «απότομη μείωση» της τάξης περίπου του 13% το δεύτερο τρίμηνο και επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021. Σημείωσε επίσης ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%. Τέλος, κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα στο σχέδιο ανάκαμψης τονίζοντας ότι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σχετικά ήρεμες λόγω των προσδοκιών ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ενεργοποιηθεί για να δείξει ότι η ΕΕ είναι και «πάλι σε δράση».

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε live τη Σύνοδο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments