Πολιτική

Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας»

Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας»
Ρόμπερτ Μενέντεζ: Κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο απηύθυνε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ.

Σε παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας προχώρησε ο γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, τονίζοντας πως η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας. Παράλληλα, σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Άγκυρας. «Οι ΗΠΑ είναι κράτος δικαίου και πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο και να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στην ΕΡΤ , ο κ. Μενέντεζ μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα, τις επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν, τις τεράστιες ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον για τις σχέσεις Τράμπ- Ερντογάν και την Λιβύη: «Δεν πρέπει να καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν τις εντάσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν δημιουργούν προβλήματα ή εντάσεις στην περιοχή. Μόνο η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα. Δεν μπορούμε να βάζουμε όλες τις χώρες στην ίδια κατηγορία σαν να είναι το ίδιο. Δεν είναι» είπε.

Η διεθνής κοινότητα να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας:

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας. Τόσο σε σχέση με τον ισχυρισμό της ότι υπάρχει μια ΑΟΖ που φτάνει μέχρι την Λιβύη, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Ελλάδος, όσο και σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ είναι κράτος δικαίου και πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο και να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία». Σχετικά με τα τεκταινόμενα στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε ότι «η σχέση Τραμπ – Ερντογάν, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Μπόλτον, πιθανότατα αποτελεί τον λόγο που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία».

Παραλήρημα του Φουάτ Οκτάι:

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για τη Λιβύη και τα δικαιώματα της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στην ανατολική Μεσόγειο εμείς σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες, που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα, και γράφουμε ιστορία στη Λιβύη», είπε ο Οκτάι, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στις Καστανιές του Έβρου.

«Η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης με τη στήριξη της χώρας μας χάλασε τα παιχνίδια και τις παγίδες που προσπάθησαν να στήσουν στη Λιβύη», είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και πρόσθεσε ότι «όσοι δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να προσφέρουν λύσεις, άρχισαν τις φωνές όσο οι πραξικοπηματίες και οι τρομοκράτες χάνουν μία-μία τις πόλεις που κερδίζει η νόμιμη κυβέρνηση και επιβάλει τη σταθερότητα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η γραμμή, που θα καθορίσει το ειρηνικό μέλλον της Λιβύης, θα είναι νόμιμη και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφέρει πως η Ελλάδα «προσπαθεί να καλύψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων».

«Καλούμε την ΕΕ και την Ελλάδα για άλλη μια φορά αντί να κατηγορούν τη χώρα μας, να εκπληρώνουν την ηθική τους ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους. Τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας χθες στα τουρκο-ελληνικά σύνορα παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, είναι πρώτα από όλα μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει υπό την ομπρέλα της ΕΕ τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα αδικήματα κατά των προσφύγων. Κι επίσης, άλλο ένα παράδειγμα ότι η Επιτροπή της Ένωση γίνεται συνεργός σε όλα αυτά. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά σε εκείνους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας τη δήλωση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιγιάτοβιτς, ότι «η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη μέλη» είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments