Ελλάδα

ΠΟΜΕΝΣ: “Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να νιώθει πλήρως ασφαλής με τις Ένοπλες Δυνάμεις”

ΠΟΜΕΝΣ: “Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να νιώθει πλήρως ασφαλής με τις Ένοπλες Δυνάμεις”
ΠΟΜΕΝΣ: Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών της Χώρας, Δημήτρης Ρώτας σε μια αποκλειστική και ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Pagenews.gr

Στο γραφείο της οδού Λυκούργου, στον 8ο όροφο, ο κ. Δημήτρης Ρώτας περνάει αρκετές ώρες τηλεφωνώντας ή πραγματοποιώντας συναντήσεις με μοναδικό σκοπό την επίλυση των προβλημάτων των Ελλήνων στρατιωτικών απ’ όλα τα Σώματα. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα “οργώσει” την Ελλάδα από άκρη σε άκρη φθάνοντας στις πιο μακρινές γωνιές και μαζί με τα άλλα μέλη της ΠΟΜΕΝΣ θα συζητήσουν, θα δουν και θα καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ στη συνέχεια θα προσπαθήσει να δώσει λύση. Ο Δημήτρης Ρώτας είναι ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών της Χώρας, η οποία αριθμεί χιλιάδες μέλη από τον Στρατό, την Αεροπορία και το Ναυτικό. Μέσα στο λιγοστό χρόνο που του απομένει καθημερινά κατάφερε να μιλήσει στο Pagenews.gr για τους σκοπούς, τα προβλήματα αλλά και τους στόχους της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, ενώ αν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων κληθεί θα ανταποκριθεί στο ακέραιο με επιτυχία. Αφορμή για τη συνέντευξη στο Pagenews.gr στάθηκε και το τελευταίο του ταξίδι του κ. Ρώτα μαζί με άλλα μέλη της Ομοσπονδίας στον Έβρο όπου βρέθηκε δίπλα στους μαχητές και προστάτες των Ελληνικών συνόρων για να συζητήσει μαζί τους αλλά και να προσφέρει εκ μέρους της ΠΟΜΕΝΣ χρήματα από τις εισφορές των μελών της, για την προμήθεια υλικών και τις εργασίες, που πραγματοποιούνται για τον φράχτη και υγειονομικό υλικό για την προστασία από τον κορωνοϊό.

“Η Πανελλήνια Ομοσπονδία της Ενώσεως  Στρατιωτικών και το Διοικητικό Συμβούλιο είχε πάρει μια απόφαση ότι από τα πρώτα χρήματα τα οποία θα μπουν στο ταμείο της Ομοσπονδίας από τις εισφορές των μελών, ένα μέρος να διατεθεί για τους μαχητές του Έβρου, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματικά έχουν δώσει ψυχή και σώμα για να υπερασπιστούν τα σύνορα της χώρας μας . Φυσικά , όχι μόνο τα χερσαία αλλά και τα θαλάσσια . Επειδή όμως στα χερσαία υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί η κυβέρνηση της Τουρκίας με τον Ερντογάν θέλησε μέσω των μεταναστών να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα , επιχείρησε μια καθοδηγούμενη εισβολή στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ώστε να μπουν μέσα στη χώρα μας ανεξέλεγκτα χιλιάδες μετανάστες.

Αυτό απετράπη από την άψογη συνεργασία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και με τα Σώματα Ασφαλείας  είχαμε μια επιτυχή κατάληξη αυτού του γεγονότος . Εμείς αποφασίσαμε ότι έπρεπε να διαθέσουμε ένα ποσό από τις εισφορές των μελών μας για την προμήθεια υλικών και τις εργασίες, που πραγματοποιούνται για την Αμυντική θωράκιση (φράχτης), ώστε να ενισχύσουμε από τη μεριά μας τη φύλαξη των συνόρων μας. Επίσης προσφέραμε υγειονομικό υλικό το οποίο είναι απαραίτητο  για την προστασία του προσωπικού των φυλακίων στα σύνορα.

Επισκεφθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα  τον Έβρο και είχαμε μια άψογη συνεργασία με τις στρατιωτικές αρχές και σε αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό του Στρατού τον κ. Χαρ. Λαλούση , τον Διοικητή του Δ΄ΣΣ Αντιστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη και τον Διοικητή της 3 Μ/Κ ΤΑΞ «Ρίμινι» κ. Θεόδωρο Χατζηγεωργίου, για την φιλοξενία και ο οποίος μας ξενάγησε στους χώρους του φυλακίου. Είδαμε όλη την περιοχή όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα με τους μετανάστες. Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι, το ηθικό του προσωπικού είναι πολύ υψηλό , ο επαγγελματισμός τους και είναι γνωστό αυτό σε όλο τον κόσμο  είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Θέλω να τονίσω ότι αν ξανασυμβεί να επιχειρηθεί κάποιο αντίστοιχο γεγονός στην περιοχή εκεί , πιστέψτε με ότι θα αποτραπεί άμεσα από τα στελέχη μας”, είπε στο pagenews.gr ο κ. Ρώτας.

Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ΠΟΜΕΝΣ και τους σκοπούς της

“Η ΠΟΜΕΝΣ είναι  η Πανελλήνια Ομοσπονδία της Ενώσεως Στρατιωτικών. Είναι το δευτεροβάθμιο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών. Αποτελείται από 28 πρωτοβάθμιες ενώσεις οι οποίες αποτελούνται από χιλιάδες μέλη σε όλη την επικράτεια . Και το σωματείο, το δευτεροβάθμιο και τα πρωτοβάθμια δημιουργήθηκαν με τον νόμο του 2016 όπου για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων επετράπη το συνδικαλιστικό δικαίωμα των εν ενεργεία στελεχών . Πάνω σε αυτό το νόμο δημιουργήθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και εκείνα στη συνέχεια δημιούργησαν το δευτεροβάθμιο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης δηλαδή την ΠΟΜΕΝΣ. Ο σκοπός της είναι να αναδεικνύει προβλήματα και θέματα που απασχολούν τα εν ενεργεία στελέχη σε θέματα μέριμνας, διοικητικής φύσεως, οικονομικά , εφοδιαστικά αλλά δεν ασχολούμαστε όμως με θέματα επιχειρησιακά . Ο σκοπός μας είναι βοηθητικός και ενισχυτικός ώστε σε συνεργασία με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς από τη μεριά μας να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των στελεχών μας”.

Ερώτηση: Κύριε Ρώτα ποια είναι τα προβλήματα τα οποία εσείς και το ΔΣ της ΠΟΜΕΝΣ προσπαθεί να βρει λύση

“Υπάρχουν πολλά χρόνια προβλήματα, πολλά θέματα είναι κοινά αλλά υπάρχουν και ζητήματα τα οποία είναι ειδικά και ανάλογα με το ρόλο και το σκοπό που εκτελούν τα καθήκοντα τα εν ενεργεία στελέχη. Υπάρχουν τοπικά προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα που τα αντιμετωπίζει ο στρατός ξηράς και δεν τα αντιμετωπίζει η αεροπορία ή το ναυτικό και αντίστροφα . Εμείς είμαστε εδώ για να τα αναδεικνύουμε όλα. Ένα πολύ βασικό πρόβλημα είναι οι μεταθέσεις του προσωπικού. Γιατί ένα εν ε εν ενεργεία στέλεχος μέσα σε σαράντα χρόνια υπηρεσίας ανά δυο χρόνια μπορεί να παίρνει μετάθεση . Όπως καταλαβαίνετε αυτό έχει μεγάλη επιβάρυνση και στα οικονομικά του και στην οικογένειά του και στα παιδιά του. Αυτό το πρόβλημα είναι πιο έντονο στο Στρατό Ξηράς που έχει πάρα πολλές μονάδες και πολλά στρατόπεδα σε όλη την επικράτεια.

Λιγότερο είναι το πρόβλημα στην Αεροπορία και ακόμα πιο λίγο στο Ναυτικό. Αυτοί οι άνθρωποι από τις συχνές μεταθέσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις οικογένειές τους κι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία τους, αλλά και το πως θα συντηρήσουν δύο και τρία σπίτια, εφόσον στη συνέχεια τα παιδιά σπουδάζουν. Για παράδειγμα, όταν ένας συνάδερφος πηγαίνει μια μετάθεση με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα είναι αδύνατον να μπορεί να συντηρεί δυο και τρία σπίτια. Εμείς έχουμε ζητήσει μετά τα 28 με 30 έτη υπηρεσίας με κάποια κριτήρια που θα βάλει η υπηρεσία να μπορεί ο συνάδερφος να έχει αυτό που λέμε το «αμετάθετο» δηλαδή να μπορεί να διαμένει στον τόπο των συμφερόντων του και με αυτό τον τρόπο να βοηθηθεί ,να βοηθήσει την οικογένεια του και τα παιδιά του ώστε τα τελευταία χρόνια της καριέρας του να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές τις μεγάλες υποχρεώσεις που έχει.

Και αυτό το λέω γιατί υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές και στα νησιά μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος. Να φανταστείτε  δεν υπάρχουν  κατοικίες με αποτέλεσμα συνάδελφοι να μην βρίσκουν σπίτι . Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που έμεναν σε ξενοδοχεία , φιλοξενούμενοι σε σπίτια άλλων συναδέλφων, ακόμα και σε αυτοκίνητα και με αυτό τον τρόπο είναι αδιανόητο ο άνθρωπος αυτός να εκτελέσει απερίσπαστος τα καθήκοντά του. Για αυτό έχουμε καταθέσει και μια ολοκληρωμένη πρόταση για να λύσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα,  το οικιστικό.

Ένα άλλο θέμα είναι το μισθολόγιο. Το 2017 η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ ψήφισε ένα μισθολόγιο για το οποίο δεν ζητήθηκε από κανέναν η άποψη των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με αποτέλεσμα να ψηφισθεί ένα μισθολόγιο το οποίο κατά πρώτον δεν εφάρμοζε τις προβλέψεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έλεγε ότι οι μισθοί μας θα έπρεπε να επανέλθουν στο ύψος του Αυγούστου του 2012.Αυτο δεν έγινε . Απόρροια αυτού του μισθολογίου ήταν και τα αναδρομικά που μας έδωσαν , δεν περιελάμβανε τα έτη 2017 και μεταγενέστερα , άρα χάσαμε χρήματα και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα ειδικά για τα χαμηλόβαθμα στελέχη και ειδικότερα οι συνάδελφοι οι οποίοι μπαίνουν τώρα στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Και μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό ποσό το οποίο φθάνει μέχρι και τα 200 ευρώ το μήνα.  Όπως καταλαβαίνετε αυτό το μισθολόγιο δεν μπορούσε να είναι αποδεκτό από εμάς, για αυτό και το προσβάλαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η πρώτη απόφαση του ΣτΕ μας δικαίωσε πανηγυρικά και αναμένουμε την τελική απόφαση από την Ολομέλεια η οποία πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του έτους θα βγει και θα είναι θετική για εμάς. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταρτιστεί ένα μισθολόγιο το οποίο να έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τω εν ενεργεία στελεχών.

Ακόμη ένα  πολύ σημαντικό θέμα είναι το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Δυστυχώς οι νόμοι που ισχύουν για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τελείως αναχρονιστικοί. Ισχύουν οι νόμοι του 1974, του 1996 οι οποίοι έχουν ηλικιακά όρια σε βαθμούς με αποτέλεσμα πάρα πολλοί συνάδελφοι ιδιαίτερα οι χαμηλόβαθμοι υπαξιωματικοί προερχόμενοι από ΕΠΟΠ  να κινδυνεύουν όταν γίνουν 50 ετών να αποστρατεύονται αυτοδίκαια και αυτό συνεπάγεται ότι θα έχουν πολύ λίγα χρόνια υπηρεσίας. Αυτό όπως καταλαβαίνετε με τους νόμους του Κατρούγκαλου και Βρούτση είναι να τους αποδίδονται πολύ χαμηλές συντάξεις με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ζήσουν ούτε αυτοί ούτε οι οικογένειές τους .

Ερώτηση: Τι συμβουλεύετε τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Στρατιωτικού το οποίο είναι και μια σίγουρη θα μπορούσε να πει κανείς επαγγελματική αποκατάσταση.

“Το στρατιωτικό επάγγελμα είναι ένα λειτούργημα και θεωρώ ότι για να θες να ακολουθήσεις αυτό το λειτούργημα θα πρέπει να σου αρέσει, να το αγαπάς και να πιστεύεις σε αυτό . Άρα προτρέπω όλους τους νέους οι οποίοι θέλουν να ακολουθήσουν το λειτούργημα αυτό και τους αρέσει πραγματικά, να το κάνουν .Όντως είναι μια αποκατάσταση επαγγελματική και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αλλά το κυριότερο είναι ότι πρέπει να το αγαπάς γιατί είναι ένας τρόπος ζωής “

Ερώτηση: Ποια η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο μεταναστευτικό.

«Από το 2015 όταν γιγαντώθηκε το πρόβλημα της μετανάστευσης οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν το δύσκολο καθήκον να διοργανώσουν τα λεγόμενα hot spot σε σημεία σε όλη την Ελλάδα για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι χιλιάδες μετανάστες που ερχόντουσαν ανεξέλεγκτα στα νησιά και στα χερσαία σύνορά μας. Αυτό συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα τα τελευταία 5 χρόνια να απασχολείται ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εκεί, το οποίο είναι ξένο προς την αποστολή του και το κυριότερο είναι ότι εκτελεί υπηρεσίες άοπλες χωρίς συγκεκριμένα καθήκοντα ενώ υπήρξαν και περιστατικά που αν δεν υπήρχε η άμεση επέμβαση των συναδέλφων θα είχαμε τραυματισμούς ή και χειρότερα αποτελέσματα.

Εμείς έχουμε αναδείξει το θέμα και στην EUROMIL όπου είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όλων των Ομοσπονδιών των κρατών της Ευρώπης, ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Γιατί δεν είναι ούτε στα καθήκοντα μας ούτε είμαστε εκπαιδευμένοι και δεν μπορούμε να εκτελούμε υπηρεσία χωρίς οπλισμό και το κυριότερο χωρίς κανόνες εμπλοκής και καθήκοντα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βάλει «πλάτη» σε όλα αυτά τα δύσκολα θέματα για να μπορέσει το κράτος να ανταπεξέλθει αλλά πλέον έχει φτάσει ο καιρός το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αποχωρήσει και να αναλάβουν οι φορείς που πρέπει να το κάνουν. Και μια άλλη μεγάλη αδικία που θέλω να τονίσω είναι ότι ενώ εκτελούν οι συνάδελφοί μας τις υπηρεσίες στα συγκεκριμένα κέντρα δεν αποζημιώνονται όπως αποζημιώνεται το υπόλοιπο προσωπικό».

Ερώτηση: Πόσο ασφαλής είναι η χώρα μας. Ο Έλληνας πολίτης τι πρέπει να νιώθει, ειδικά μετά τα τελευταία περιστατικά με τις ορδές των μεταναστών που άφησε ο Ερντογάν.

Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να νιώθει πλήρως ασφαλής. Και τώρα που ανεβήκαμε στον Έβρο το είδαμε ιδίοις όμμασι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται κάθε ημέρα για οποιονδήποτε ενδεχόμενο μαζί με την αγαστή συνεργασία των Σωμάτων Ασφαλείας. Ήδη έχουν ενισχυθεί τα έργα φύλαξης στα χερσαία σύνορα, ενώ ο επαγγελματισμός και η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πάρα πολύ υψηλή. Και εφόσον πάρουν τις κατάλληλες εντολές και οδηγίες θα εκτελέσουν το καθήκον τους στο ακέραιο. Αυτό ισχύει και για τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι χιλιάδες μίλια σε μήκος, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό μαζί και το Λιμενικό έχουν περιορίσει στο μικρότερο δυνατό αριθμό την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα μας.

Ερώτηση: Βλέπουμε την τουρκική προκλητικότητα καθημερινά να ανεβάζει τόνους με διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων, αλλά και του ίδιου του Ερντογάν. Ο Έλληνας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είπε ότι όποιος πατήσει στο έδαφός μας πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος είναι. Ο Ελληνικός Στρατός είναι έτοιμος για ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ή ακόμη και εμπλοκής

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γι’ αυτό υπάρχουν και εκπαιδεύονται συνεχώς για να αποτρέψουν ένα οποιοδήποτε περιστατικό είτε θερμό επεισόδιο είτε ακόμη χειρότερο. Υπάρχει συνεχής εκπαίδευση και ασκήσεις ετοιμότητας, αλλά δεν θέλω να πω κάτι για τις δηλώσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας που θεωρώ ότι ήταν πέρα για πέρα σαφέστατες. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με το υψηλό φρόνημα και τον επαγγελματισμό του είναι βέβαιο ότι αν κληθεί θα επιτύχει το στόχο του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments