Ελλάδα

Άνοιγμα συνόρων κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα τεστ από τα αεροδρόμια

Άνοιγμα συνόρων κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα τεστ από τα αεροδρόμια
Άνοιγμα συνόρων κορωνοϊός: Θετικά είναι τα νέα από τα αποτελέσματα των πρώτων τεστ, που πραγματοποιήθηκαν σε ταξιδιώτες, που κατέφθασαν με πτήσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Γνωστά έγιναν τα αποτελέσματα των πρώτων 250 τεστ που έγιναν χθες, Τετάρτη 1 Ιουλίου, σε ταξιδιώτες που έφτασαν στο νησί της Κρήτης και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου με διεθνείς πτήσεις. Είναι όλα αρνητικά. Τις επόμενες ώρες θα βγουν και τα υπόλοιπα αποτελέσματα για τα συνολικά 5.889 τεστ που έγιναν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, για τους επιβάτες των περίπου 235 διεθνών πτήσεων που προσγειώθηκαν τη χθεσινή, πρώτη ημέρα του ανοίγματος των συνόρων.

«Ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους. Σκοπός άλλωστε είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων, ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα. Παρακολουθούμε στενά – και θα συνεχίσουμε καθημερινά να το κάνουμε – σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Έτσι ώστε, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, να επιβραδύνονται. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», είπε ο κ. Πέτσας.

Σημειώνεται, πως το επιχειρησιακό σκέλος αυτής της διαδικασίας ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά για τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που συνέλεγαν τα δείγματα.

Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με τη χρήση ενός «έξυπνου» αλγόριθμου που υπολογίζει, με βάση το QR code που θα επιδεικνύουν υποχρεωτικά οι ταξιδιώτες, αν αυτοί έχουν υψηλότερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. “Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία «έτσι οι επισκέπτες μπορεί να συμπληρώνουν το PLF ακόμη και στο check-in λίγο πριν την αναχώρησή τους, ή ακόμη και αμέσως κατά την άφιξή τους στην πατρίδα μας», σημείωσε στη συνέχεια ο υφυπουργός.

Οι τουρίστες πριν έρθουν στη χώρα μας από το εξωτερικό θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) στο https://travel.gov.gr τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in. Σε αυτό θα δίνουν πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το σχετικό έντυπο. Επίσης, στις οδηγίες της επίσης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως οι τουρίστες θα πρέπει:

  • Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών
  • Να φορούν μάσκα
  • Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά
  • Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους
  • Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων
  • Όταν βήχουν να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο
  • Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας
  • Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και
  • Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες

Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oι επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα δουλεύουν 20 άτομα ανά βάρδια και όλο το 24ωρο για τους ελέγχους. Ο αριθμός των τεστ, η δυναμικότητα των εργαστηρίων και βαθμός επισκεψιμότητας έχουν προστεθεί στον αλγόριθμο, ο οποίος έχει αναδείξει συγκεκριμένο αριθμό τεστ σε κάθε πύλη εισόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments