Πολιτική

Γεννηματά για Αγία Σοφία: «Πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά;»

Γεννηματά για Αγία Σοφία: «Πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά;»
Γεννηματά για Αγία Σοφία: Την παρέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ ζητάει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ σχολιάζει την επιθετικότητα του Ερντογάν.

Σε αιχμηρή δήλωση προχώρησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά για την απόφαση του τούρκικου ΣτΕ να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσειακό χώρο σε τζαμί. Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν εξελίσσεται σε απειλή για την ειρήνη στην περιοχή και κάλεσε ΕΕ και ΗΠΑ να πάρουν θέση. Την ίδια στιγμή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά;»

Αναλυτικά η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ:

«Η απόφαση του κ. Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αποτελεί πρόκληση και προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό. Για μας τους Έλληνες μαχαιριά. Περιφρονεί τις αποφάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ, που την έχει ανακηρύξει ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο κ. Ερντογάν εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν τώρα να αντιδράσουν όχι με λόγια αλλά με μέτρα και κυρώσεις. Αυτό μόνο καταλαβαίνει η Τουρκία.

Πότε επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά;»

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα το Τούρκικο ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε μουσείο.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Με την απόφαση αυτή το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ ανοίγοντας τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείο ως τζαμί. Έτσι, λήψη της τελικής απόφασης είτε θα γίνει με νέο προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί υπηρεσιακά στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η οποία θα πράξει τα περαιτέρω.

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments