Διεθνή

Αγιά Σοφιά αντιδράσεις: Πώς σχολιάζουν τη μετατροπή της σε τζαμί

Αγιά Σοφιά αντιδράσεις: Πώς σχολιάζουν τη μετατροπή της σε τζαμί
Αγιά Σοφιά αντιδράσεις: Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις από όλο τον κόσμο, ύστερ από την τουρκική απόφαση η Μεγάλη Εκκλησία να μετατραπεί σε τζαμί.

Όλος ο κόσμος αντιδρά στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, να δρομολογηθεί η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Η UNESCO ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί, νωρίτερα. «Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της. «Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, με ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Αντιδράσεις από πολλές χώρες όπως Κύπρο, Ρωσία, ΗΠΑ και Αυστρία

Παράλληλα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές Αρχές. Από την άλλη, την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να τη μετατρέψει σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επέκρινε έντονα την απόφαση της Τουρκίας. «Λυπούμαστε βαθιά για τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε! Η κατάργηση του καθεστώτος μουσείου που την καταστούσε προσβάσιμη σε όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες είναι ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπη», ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ. «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς», δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Και ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κονσταντίν Κόσατσεφ, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Το BBC γράφει ότι «Η Τουρκία μετέτρεψε το εμβληματικό μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Στο ρεπορτάζ του γίνεται αναφορά στην προτροπή της UNESCO να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας χωρίς συζήτηση. Όπως αναφέρει «οι Ισλαμιστές στην Τουρκία ζητούσαν από καιρό να μετατραπεί σε τζαμί, αλλά μέλη της κοσμικής αντιπολίτευσης είχαν αντιταχθεί σε αυτή την κίνηση. Η πρόταση προκάλεσε κριτική από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο».

«Ο Ερντογάν διέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», γράφει το CNN. Όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο: «Ο Ερντογάν έχει τοποθετηθεί ως φίλος των συντηρητικών ισλαμιστών στην Τουρκία, απομακρύνοντας τη χώρα από τις κοσμικές ρίζες της. Ο Mailsmail Kandemir, επικεφαλής της Ένωσης για την Υπηρεσία των Ιστορικών Ιδρυμάτων και του Περιβάλλοντος, δήλωσε μετά την απόφαση ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο βλάπτει τη συνείδηση των ανθρώπων».

Η είδηση απασχόλησε και το αραβικό δίκτυο «Aljazeera», το οποίο τονίζει μεταξύ άλλων: «H Τουρκία ανακαλεί το καθεστώς του μουσείου της Αγίας Σοφίας. Η τουρκική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments