Πολιτική

Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα – Επικοινωνία με Έσπερ

Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα – Επικοινωνία με Έσπερ
Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο Αιγαίο.

Επικοινωνία με τον Μαρκ Έσπερ είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ τον ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά την επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό

«O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε σήμερα το απόγευμα, 21 Ιουλίου 2020, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Δρ. Μάρκ Έσπερ (Dr. Mark Thomas Esper, U.S. Secretary of Defence), η οποία προγραμματίστηκε μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του κ. ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

O Υπουργός αρχικά ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελορίζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητήθηκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό – τεχνικό τομέα.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδος ως ισχυρού Συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ υπογραμμίστηκε η πρόθεση για περαιτέρω ανάπτυξη, αμοιβαίως επωφελών, συνεργασιών σε αμυντικο-τεχνικό τομέα.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής».

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments