Πολιτική

Πόλεμος Ελλάδα Τουρκία: Το Βερολίνο διαψεύδει την «Bild», επιβεβαιώνει την παρέμβαση Μέρκελ

Πόλεμος Ελλάδα Τουρκία: Το Βερολίνο διαψεύδει την «Bild», επιβεβαιώνει την παρέμβαση Μέρκελ
Πόλεμος Ελλάδα Τουρκία: Το Βερολίνο διαψεύδει την εφημερίδα «Bild» που σε ρεπορτάζ της ανέφερε ότι οι δυο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε μια πολεμική σύρραξη, αλλά επιβεβαιώνει την παρέμβαση Μέρκελ.

Το ρεπορτάζ της «Bild» που ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη διαψεύδει το Βερολίνο, επιβεβαιώνει, όμως, την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πιο συγκεκριμένα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτό που περιέγραφε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ότι αποφεύχθηκε στο παρά πέντε στρατιωτική σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.

Η εκτίμηση αυτή δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – τουλάχιστον όχι σε αυτόν το βαθμό, όπως τόνιζαν για να συμπληρώσουν ότι δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της έντασης που δημιουργήθηκε. Στόχος της Γερμανίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα. Τη μεσολάβηση της Γερμανίας επιβεβαιώνει η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δηλώνει: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο».

Κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα. Από την Τρίτη, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάλειπτα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Με την ιδιότητα της γερμανικής προεδρίας, το Βερολίνο θέτει το θέμα σε διάφορα επίπεδα και σε σειρά διεθνών θεσμών και οργανισμών.

Τι υποστήριξε ο αρχισυντάκτης της «Bild»

Για το ρεπορτάζ που έκανε αίσθηση μίλησε χθες στον ΑΝΤ1 ο αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Γιούλιαν Ρίπιε. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ρεπορτάζ το υπέγραψε ο ίδιος. Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε η Άνγκελα Μέρκελ, σταματώντας, όπως τονίζει το κείμενό του, μία πιθανή ένταση εκτός ελέγχου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX.

O Γιούλιαν Ρίπιε είπε: «Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι η Καγκελάριος γύρο στις 8 μίλησε με τον κ. Μητσοτάκη και αργότερα με κ. Ερντογάν. Κάποιοι λένε ότι το τηλεφώνημα ήταν κανονικό (σ.σ. όχι έκτακτο) αλλά μίλησαν στο τέλος για τη Μεσόγειο. Έπειτα ξανάγινε επείγον τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό» είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σε ερώτηση που του έγινε πώς θεωρεί ότι κατάφερε να ρίξει του τόνους η Γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε: «Είναι δύσκολο να πούμε πως το κατάφερε. Αλλά για εκείνη είναι σημαντική στη γερμανική προεδρία να υπάρχει ειρηνική ΕΕ. Έχει μία κληρονομιά που θέλει να παραδώσει». Ερωτώμενος για το κλίμα στην επικοινωνία των τριών αρχηγών κρατών είπε: «Ξέρουμε ότι ήταν έντονη η κατάσταση, και οι στρατοί ήταν έτοιμοι. Δεν μπορούμε να πούμε για το κλίμα αλλά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Ξέρουμε ότι η κυρία Μέρκελ είναι μεσολαβητής. Δεν παίρνει το μέρος καμίας πλευράς. Ο κ. Ερντογάν έχει ένα ταμπεραμέντο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments