Διεθνή

Oruc Reis: H τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ απέσυρε το tweet στο οποίο έλεγε ότι ξεκίνησαν έρευνες

Oruc Reis: H τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ απέσυρε το tweet στο οποίο έλεγε ότι ξεκίνησαν έρευνες
Oruc Reis: Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας σύμφωνα με το marine traffic. To tweet δε διαγράφηκε μετά από ώρες.

Τα προκλητικά «παιχνίδια» της σε όλα τα μέτωπα συνεχίζει η Τουρκία, με την Άγκυρα να προχωρά τις τελευταίες μέρες σε επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεών της με την Αθήνα, η οποία προκάλεσε «πυροσβεστική» παρέμβαση της Γερμανίας και πυροδότησε έναν διπλωματικό «πόλεμο» από την πλευρά της Αθήνας, που εστίασε στη διεθνοποίηση του προβλήματος και την κινητοποίηση των συμμάχων.

Ένα περίεργο tweet από την πρεσβεία της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον που ανακοίνωσε ότι το πλοίο ξεκίνησε σεισμικές έρευνες «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο» , διαγράφηκε ξαφνικά. Συγκεκριμένα λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος απέσυρε το tweet και έγραψε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Αυτό είναι το νέο tweet:

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον το «τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσθέτει ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Μάλιστα, η τουρκική πρεσβεία εγκαλεί την Ελλάδα ότι προσποιείται ότι η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων «σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της, που στηρίζονται στο Καστελόριζο», ενώ σημειώνει ότι η ύπαρξη θαλάσσιας ζώνης στο νησί «είναι απαράδεκτη. Η μαξιμαλιστική επιδίωξη της Ελλάδας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».

Αυτό είναι το παλιό tweet που αποσύρθηκε:

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προς τα πίσω στις βάσεις τους. Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικης Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου

Αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανικού της Αττάλειας παραμένει το Oruc Reis, που δεν έχει αποπλεύσει προς την περιοχή που προσπάθησε να δεσμεύσει η Άγκυρα. Ο ελληνικός στόλος παραμένει στη θέση του, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments