Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου

Νίκος Δένδιας: Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου
Νίκος Δένδιας: Με τον ομόλογό του στη Κύπρο επικοινώνησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ανατολική Μεσόγειος και Τουρκία τα θέματα που τους απασχόλησαν.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε χθες, Τρίτη 28 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις τουρκικές ενέργειες και τον διαρκή συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου, σύμφωνα με ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.

Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο υπουργός στα social media:

Συνάντηση και με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια:

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με την ΥΠΕΞ της Ισπανίας που βρίσκεται στη χώρα μας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Μεσόγειο αλλά και για την τακτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, για διάλογο όχι υπό το κράτος απειλών, προσβολών και δημιουργίας τετελεσμένων”, ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας και κατέστησε σαφές πως η διαπραγμάτευση με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.

Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε τις καταδικάζει και όλη η Ευρώπη. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας πως «η Ευρώπη άφωνη βλέπει έναν θρησκευτικό λειτουργό να ανακαταλαμβάνει με μια νέο-οθωμανική σπάθα ένα μουσείο, το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας». Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει ένα σύγχρονο σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου, για να το μετατρέψει αχρείαστα σε τέμενος.

Καυτηριάζοντας περαιτέρω την ενέργεια αυτή της γείτονας χώρας, είπε πως η Τουρκία δίνει την εντύπωση πως επιστρέφει στον 15ο ή στον 16ο αιώνα και επισήμανε πως η Ευρώπη καταδικάζει τις νέο-επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας σε βάρος όλων των γειτόνων, καθώς και όλες τις ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.  Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως Ελλάδα και Ισπανία έχουν παρόμοια αντίληψη, αυτή του σεβασμού των διεθνών κανόνων, του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της ετοιμότητας να επιλύσουν τις διαφορές μας με διάλογο και καλή πίστη, γιατί όλα αυτά αποτελούν κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments