Οικονομία

Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Αυτές τις κατοικίες αφορά

Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Αυτές τις κατοικίες αφορά
Πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών για το νέο πρόγραμμα επιδότησης δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση των σπιτιών.

Ανοικτό είναι για όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών το νέο πρόγραμμα επιδότησης δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση των σπιτιών. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το οποίο αποτελεί τη νέα εκδοχή του δημοφιλούς «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον». Έχει προϋπολογισμό 850 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει υψηλότερες επιδοτήσεις έως και 85% αλλά και πιο χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια.

Αυτό δείχνει άλλωστε το γεγονός πως δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα που θα ανοίξει από τις 2 Νοεμβρίου έχουν και οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 120.000 ευρώ.

Το ανώτατο ύψος των συνολικών δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 50.000 ευρώ έναντι 25.000 ευρώ στα προηγούμενα προγράμματα. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν κι εκείνοι με παραπάνω από μία κατοικία. Για αυτές τις περιπτώσεις ο ανώτατος επιδοτούμενος προϋπολογισμός είναι οι 100.000 ευρώ. Προϋπόθεση για τη χορήγηση των ενισχύσεων είναι το σπίτι να αναβαθμιστεί κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες από τη Ζ ή την Η στη Β.

Πέραν των κλασικών οικοδομικών παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται, προστίθενται κι εκείνες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης. Σημειώνεται πως ξεχωριστή κατηγορία του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι οι πολυκατοικίες. Προβλέπεται η επιχορήγηση και κοινόχρηστων ενεργειακών αναβαθμίσεων. Τα ποσοστά επιδότησης είναι 60% έως και 80% και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός οι 80.000 ευρώ.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η πρώτη από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ:

Εν τω μεταξύ υπενθυμίζεται πως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου. Μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν εφέτος πάνω από 280.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια. Αυτό διότι το 30% των «κουρεμένων» ενοικίων θα συμψηφιστεί με τον φόρο που προκύπτει για τα ακίνητά τους περιορίζοντας την τελική επιβάρυνση.

Μετά το «πάγωμα» της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019, οι οποίες ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας φθάνουν σε 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι και φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο, ενώ για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού ενώ θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις με πέρυσι. Η ΑΑΔΕ θα τρέξει τη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με τις φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν υποβληθεί έως τις 28 Αυγούστου προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments