Διεθνή

Εμβόλιο κορωνοϊός: Σε κρόντρα ο Τραμπ με τον Πούτιν μετά το Sputnik V

Εμβόλιο κορωνοϊός: Σε κρόντρα ο  Τραμπ με τον  Πούτιν μετά το Sputnik V
Εμβόλιο κορωνοϊός: O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πιθανότατα σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει κάποια ανακοίνωση για κάποιο αμερικανικό εμβόλιο.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Πούτιν ότι έδωσε την έγκρισή του για εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πιθανότατα σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει κάποια ανακοίνωση για κάποιο αμερικανικό εμβόλιο.

«Ο πρόεδρος λαμβάνει ενημέρωση για το εμβόλιο εδώ στον Λευκό Οίκο σήμερα, και είμαι σίγουρη ότι θα το ανακοινώσει σε μια ανοικτή εκδήλωση προς τον Τύπο και επίσης πιθανόν στην ενημέρωση των δημοσιογράφων αργότερα σήμερα» δήλωσε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ μιλώντας στο Fox News. Το ρωσικό εμβόλιο, που έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, ονομάζεται «Sputnik V» (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ενωση το 1957. Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε ότι μετά τον εμβολιασμό η κόρη του ανέβασε λίγο πυρετό, ο οποίος ωστόσο έπεσε γρήγορα.

«Μία από τις κόρες μου έλαβε το εμβόλιο. Υπό μία έννοια λοιπόν, συμμετείχε στα πειράματα. Μετά το πρώτο εμβόλιο ανέβασε 38 πυρετό, αλλά την επόμενη μέρα έπεσε στο 37 και πέρασε τελείως», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Καθ’ όσον γνωρίζω, σήμερα το πρωί καταχωρήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το Tass. «Γνωρίζω ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό, δημιουργεί σταθερή ανοσία και -επαναλαμβάνω- έχει περάσει όλους τους αναγκαίους ελέγχους», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ρωσίας Τατιάνα Γκολίκοβα δήλωσε ότι το εμβόλιο μπορεί να ξεκινήσει να χορηγείται σε επαγγελματίες της υγείας ήδη από τον Σεπτέμβριο, ενώ θα γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό σε εθελοντική βάση από τον Ιανουάριο.

Η αντίδραση του ΠΟΥ για το ρώσικο εμβόλιο

Στα δεδομένα ασφάλειας επιμένει ο ΠΟΥ όσον αφορά το ρώσικο εμβόλιο, Sputnik V. Με αυτό το εμβόλιο ανακοίνωσε ο Πούτιν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τον ιό και ισχυρίστηκε ότι η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει συμβιβασμό στην ασφάλεια» διεμήνυσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αυστηρή αξιολόγηση για να δώσει την σφραγίδα του ο ΠΟΥ

Ο Οργανισμός δήλωσε ότι οποιαδήποτε σφραγίδα έγκρισής του για υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 θα απαιτήσει αυστηρή αξιολόγηση δεδομένων ασφαλείας, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε το εμβόλιο, με την ονομασία «Sputnik V».

«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ» δήλωσε ο Γιασάρεβιτς σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει την αυστηρή εξέταση και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» τόνισε ο αξιωματούχος.

165 υποψήφια εμβόλια

Το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» αναπτύχθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο Gamaleya σε συντονισμό με το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Συνολικά 165 υποψήφια εμβόλια παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση του ΠΟΥ που εκδόθηκε στις 31 Ιουλίου.

Από αυτά, τα 139 βρίσκονται ακόμη σε προκλινική αξιολόγηση, ενώ οι άλλα 26 βρίσκονται σε διάφορες φάσεις δοκιμής σε ανθρώπους, εκ των οποίων τα έξι προηγούνται, έχοντας φτάσει στη Φάση 3 της κλινικής αξιολόγησης.

«Κάθε χώρα διαθέτει εθνικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς που εγκρίνουν τη χρήση εμβολίων ή φαρμάκων στην επικράτειά τους» εξήγησε ο Γιασάρεβιτς.

«Ο ΠΟΥ εφαρμόζει μια διαδικασία προέγκρισης για εμβόλια αλλά και για φάρμακα. Οι κατασκευαστές ζητούν να έχουν την προπιστοποίηση του ΠΟΥ επειδή είναι ένα είδος σφραγίδας ποιότητας. Για να γίνει αυτό, υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που συλλέγονται μέσω των κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ θα το κάνει αυτό για οποιοδήποτε υποψήφιο εμβόλιο» δήλωσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.

Καμιά «έκπτωση» στην ασφάλεια

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για χρηματοδότηση και έρευνα προκειμένου να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο που μπορεί να προστατεύσει δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Μας ενθαρρύνει η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται πολλά υποψήφια εμβόλια και, όπως λέμε πάντα, ελπίζουμε ότι μερικά από αυτά τα εμβόλια θα αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά» δήλωσε ο Γιασάρεβιτς. «Η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει ‘εκπτώσεις’ στην ασφάλεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments