Οικονομία

Επιχειρήσεις δάνεια: Κεφάλαια κίνησης 3,6 δις μέσω κρατικών προγραμμάτων

Επιχειρήσεις δάνεια: Κεφάλαια κίνησης 3,6 δις μέσω κρατικών προγραμμάτων
Επιχειρήσεις δάνεια: Κεφάλαια κίνησης περίπου 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν εκταμιεύσει προς τις επιχειρήσεις οι τράπεζες μέσω κρατικών προγραμμάτων.

Κεφάλαια κίνησης ύψους περίπου 3, δις ευρώ έχουν εκταμιεύσει μέχρι σήμερα οι τράπεζες σε 17.400 επιχειρήσεις μέσω των δύο προγραμμάτων, του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που έχουν σχεδιαστεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής” μέσω του ΤΕΠΙΧ έχουν δοθεί δάνεια 1,6 δις ευρώ σε 11.700 επιχειρήσεις, ενώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας έχουν πάρει μέχρι σήμερα δάνεια ύψους 2,1 δις ευρώ 5.700 επιχειρήσεις.

Το ήταν το πρώτο πρόγραμμα που ξεκίνησε -στις 28 Απριλίου- η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Η ζήτηση από επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης με επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος για 2 χρόνια, είχε ξεπεράσει κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, κάθε προσδοκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αιτημάτων είχε ξεπεράσει τις 100.000 και ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έχει μείνει εκτός χρηματοδότησης. Συνολικά στην πρώτη φάση δόθηκαν 1,3 δις ευρώ και προκειμένου να ικανοποιηθεί το αυξημένο ενδιαφέρον το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε πρόσθετους πόρους, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος στο 1,8 δις ευρώ.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που ακολούθησε στις 3 Ιουνίου, έχει συμβασιοποιήσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και σύντομα αναμένεται να δοθούν τα επιπλέον κεφάλαια του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία θα μοχλεύσουν με τη συμμετοχή των τραπεζών, επιπλέον δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο έχει προικοδοτηθεί με κεφάλαια 1 δις ευρώ περίπου από το κράτος και μετά τη μόχλευση με τραπεζικά κεφάλαια, τα δάνεια που θα δοθούν προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 3,6 δις. ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συνολικού πόροι του Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις μέσω των εμπορικών τραπεζών θα ξεπεράσουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσω του Ταμείου δίνονται κεφάλαια κίνησης προς επιχειρήσεις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η κρατική εγγύηση καλύπτει έως το 80% του δανείου προς κάθε επιχείρηση, αλλά στο σύνολο των δανείων που θα δοθούν, η εγγύηση καλύπτει το 30% – 40% ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Με βάση αυτό τον περιορισμό οι πόροι επιμερίζονται ως εξής:

  • 500 εκατομμύρια ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 40% για λογαριασμό πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 1,5 δις ευρώ.
  • 500 εκατομμύρια ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 30% για μεγάλες επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments