Πολιτική

Συνάντηση Δένδια Πομπέο: Η Τουρκία είναι η μονή αιτία για την κλιμάκωση της έντασης

Συνάντηση Δένδια Πομπέο: Η Τουρκία είναι η μονή αιτία για την κλιμάκωση της έντασης
Συνάντηση Δένδια Πομπέο: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση.

Συνάντηση με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βιέννη ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική παραβατικότητα, καθώς και η εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.

Σε ανάρτηση της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter αναφέρεται ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν όλα τα «καυτά» θέματα. Μάλιστα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία». Εξέφρασε δε, σύμφωνα με το Reuters, την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση εφόσον όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει παρερμηνείες. Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω για αυτή την ανακοίνωση. Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο που ως γνωστό η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά και επιδιώκει τετελεσμένα. Τόνισα στον κ. Πομπέο και στους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία είναι η μονή αιτία για την κλιμάκωση της έντασης». Από την άλλη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» χωρίς να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες αν και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Πλήρη στήριξη στην Ελλάδα εξέφρασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως, τέσσερα ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Ζοζέπ Μπορέλ. Και πέρα από την τουρκική προκλητικότητα, στο «τραπέζι» των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό, καθώς και η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 28 Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments