Οικονομία

Υπουργείο οικονομικών οφειλές: Ειδική ρύθμιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Υπουργείο οικονομικών οφειλές: Ειδική ρύθμιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Υπουργείο οικονομικών οφειλές: Παράταση στην ρύθμιση για τις οφειλές που «πάγωσαν» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού εξετάζει η κυβέρνηση.
Υπουργείο οικονομικών οφειλές: Παράταση στην ρύθμιση για τις οφειλές που «πάγωσαν» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού εξετάζει η κυβέρνηση.

Μετά το πρώτο δίμηνο του 2021 είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με όσα εξετάζει η κυβέρνηση, να ξεκινήσει η αποπληρωμή των φόρων, των δόσεων και των ασφαλιστικών εισφορών από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από το «χτύπημα» της πανδημίας. Πρόκειται για οφειλές ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η πληρωμή των οποίων θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Ο ακριβής χρόνος θα αποφασισθεί στις κυβερνητικές συσκέψεις των επόμενων ημερών, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και το τελικό σχέδιο της ρύθμισης να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και είχαν ενταχθεί στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Η έκτακτη ρύθμιση θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογουμένους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχήμα αλλά και για να μη βρεθούν αυτόματα εκτός αυτής. Η αίτηση της τμηματικής αποπληρωμής των χρεών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που πάγωσαν λόγω του κορωνοϊού.

Όσον αφορά στο ύψος του επιτοκίου, για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 12 δόσεων αυτοί δεν θα καταβάλουν τόκο, ενώ όσοι επιλέξουν τις 24 δόσεις, το επιτόκιο θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2%-2,5%. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Τέλος σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση, η έκτακτη ρύθμιση θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογουμένους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχήμα αλλά και για να μη βρεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments