Πολιτική

ΥΠΕΞ Εμιράτων Δένδιας: Επικοινωνία με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο

ΥΠΕΞ Εμιράτων Δένδιας: Επικοινωνία με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο
ΥΠΕΞ Εμιράτων Δένδιας: Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν η διμερής συνεργασία και περιφερειακά θέματα με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συζήτησαν και για τη διμερή συνεργασία των δυο χωρών Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ μπιν Ζαϊντ (Abdullah bin Zayed) είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν η διμερής συνεργασία και περιφερειακά θέματα με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Πληροφορίες για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πληροφορίες ότι θα επανεκκινήσει ο ελλητουρκικός διάλογος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που έχουν μπλοκάρει εξαιτίας της κρίσης που υπάρχει εδώ και εβδομάδες.

Οι πληροφορίες μεταδόθηκαν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και μιλούν για εκκίνηση διαλόγου και διερευνητικών επαφών για τα «καυτά» ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, είναι πιθανό στις 28 Αυγούστου να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές, τα πάντα όμως θα κριθούν από την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως μεταφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, μέχρι τις 28 Αυγούστου και την απαρχή του διαλόγου, εφόσον πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, μεσολαβούν η λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 23 Αυγούστου, ενώ στις 25-26 ψηφίζεται η ελληνο-αιγυπτιακή και ελληνο-ιταλική συμφωνία στη Βουλή και την Πέμπτη 27 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για να αποφασίσει τυχόν κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Στο τραπέζι του διαλόγου τώρα, θα καθίσουν ο Παύλος Αποστολίδης από την ελληνική πλευρά και ο Τσαγατάι Ερτσιγιές από την τουρκική.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα με αποδέκτη και την Τουρκία «βγήκε» από τη σημερινή συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ότι στο «καυτό» θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, όπως ήταν προγραμματισμένο, στην εξοχική κατοικία του Γάλλου προέδρου, όπου συζήτησαν μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και τις δύο χώρες, όπως η κρίση στην Λευκορωσία, ο κορωνοϊός και, φυσικά, η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Νωρίτερα, η γαλλική προεδρία διέψευσε κατηγορηματικά πως Μέρκελ και Μακρόν ήρθαν σε ρήξη με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που βρίσκεται στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, δήλωσε πως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση της έντασης, ο σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών – μελών της ΕΕ. Πρέπει να έχουμε μια θετική ατζέντα προκειμένου να επαναδεσμευτεί η Τουρκία στη συζήτηση με την Ευρώπη, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι πολιτικές Γαλλίας και Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο συμπληρώνουν η μία την άλλη Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις «κόκκινες» γραμμές δεν υπάρχει, αλλά και η στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα. Όπως τόνισε η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ.

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την πρόσκληση στην εξοχική κατοικία στη γαλλική Κυανή Ακτή, την οποία δεν είχε επισκεφτεί ξανά και σημείωσε πως βρίσκεται «στο ωραιότερο μέρος του κόσμου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments