Διεθνή

Τραμπ για κορωνοϊό: Ανακοίνωσε έκτακτη άδεια για χρήση πλάσματος από αυτούς που νίκησαν τον ιό

Τραμπ για κορωνοϊό: Ανακοίνωσε έκτακτη άδεια για χρήση πλάσματος από αυτούς που νίκησαν τον ιό
Τραμπ για κορωνοϊό: Παρέκαμψε τον FDA και ανακοίνωσε έγκριση άδειας για χρήση πλάσματος από τους ασθενείς που νίκησαν τον ιό. Ενόψει των προεδρικών εκλογών ο Αμερικάνος πρόεδρος προσπαθεί να κερδίσει χαμένο έδαφος στη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο  ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος, καθώς είναι αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις και η δημοφιλία του είναι ιδιαίτερα χαμηλή με την επιδημία να θερίζει τη χώρα και τις δηλώσεις του για τον κορωνοϊό να ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Έτσι χθες το βράδυ ανακοίνωσε τα «καλά νέα» για την επιδημία παρακάμπτοντας τον FDA, λέγοντας ότι δίνεται κατεπείγουσα έγκριση άδειας για τη χρήση πλάσματος παραγόμενου από το αίμα ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί από τον κορονοϊό. Βέβαια αυτό συνέβαινε ήδη στη χώρα.

Και αφού το ανακοίνωσε πρώτος ο Ντόναλντ Τραμπ για να πάρει τα… credits μάλλον, μόλις μερικά λεπτά μετά αφού ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου, ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την έγκριση της άδειας αυτής – που αποτελεί δική του ευθύνη, όχι του αρχηγού του κράτους.

Δεν είναι να απορεί κανείς που ο Ντόναλντ Τραμπ παρέκαμψε τον FDA και ανακοίνωσε ο ίδιος κάτι που ήταν αρμοδιότητα του οργανισμού. Μετά τον καταστροφικό τρόπο που χειρίστηκε (και εξακολουθεί) την πανδημία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ψάχνει τρόπους ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις και προσβλέπει στις προόδους στη θεραπεία ασθενών με την COVID-19, αν και δεν αναμένεται να υπάρχουν ούτε ασφαλής θεραπεία ούτε αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εμβόλιο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ντόναλντ Τραμπ: Ιστορική επιτυχία

Η μετάγγιση πλάσματος, που περιέχει αντισώματα, έχει σκοπό ο οργανισμός των ασθενών να καταπολεμά ταχύτερα τον ιό και να περιορίζει τη ζημιά που προκαλεί στον οργανισμό.

Αν και η θεραπεία αυτή έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, για την αποτελεσματικότητά της γίνεται ακόμη διάλογος. Ενέχει εξάλλου κινδύνους, όπως η μόλυνση από άλλες ασθένειες, ή διάφορες παρενέργειες.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την είδηση «ιστορική επιτυχία» για τη θεραπεία ασθενών με την COVID-19, που θα «σώσει σημαντικό αριθμό ανθρώπινων ζωών», σε τόνο πολύ διαφορετικό από τον πολύ πιο συγκρατημένο τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα ειδικοί.

Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη μετάγγιση πλάσματος σε ορισμένους ασθενείς υπό προϋποθέσεις, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών ή σε περιπτώσεις ασθενών σε απελπιστική κατάσταση.

Έχει γίνει ήδη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που ανέρρωσαν σε 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Υγείας Άλεξ Αζάρ. Η έγκριση που δόθηκε χθες θα επιτρέψει να διευρυνθεί η χρήση του. Σύμφωνα με τον Αζάρ, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ποσοστό επιβίωσης ξεπερνά το 35% μεταξύ των ασθενών στους οποίους έκανε μετάγγιση.

Στην ανακοίνωσή του χθες Κυριακή (23.08.2020) ο FDA πάντως υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει, για την ώρα, απόδειξη ότι η μετάγγιση πλάσματος αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας. Αυτή η μέθοδος θεραπείας έχει ήδη εγκριθεί στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κούβα και στην Κίνα.

Μια πολωνική εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Biomed Lublin, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την έναρξη της πρώτης φάσης της παραγωγής φαρμάκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, βασισμένου στο πλάσμα αίματος ανήλικων ασθενών που αποθεραπεύτηκαν.

Ο απολογισμός

Όλα αυτά ενώ ο τελευταίος απολογισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ παραμένει τραγικός. Οι 450 θάνατοι που καταγράφηκαν στη χώρα εκτόξευσαν τον αριθμό των θυμάτων από την ασθένεια στους 176.810 νεκρούς σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, που βασίζεται στα στοιχεία που ανακοινώνουν οι πολιτειακές υγειονομικές αρχές.

Το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, επίσης, 31.344 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν να φθάνει τους 5,72 εκατομμύρια.

Στην Καλιφόρνια, ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, καταγράφηκαν τουλάχιστον 16 θάνατοι και 3.139 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό να ανέρχεται σε 12.153 νεκρούς επί συνόλου 668.147 μολύνσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments