Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Καμία νέα παράταση για την υποβολή τους

Φορολογικές δηλώσεις: Καμία νέα παράταση για την υποβολή τους
Φορολογικές δηλώσεις: Την Παρασκευή 28 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με πάνω από 400.000 φορολογούμενους να μην έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία, η οποία λήγει την Παρασκευή 28 Αυγούστου.

Μετά από τρεις ημέρες, μέχρι και τις 31 Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πληρώσει και τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που γράφει το εκκαθαριστικό τους θα έχουν έκπτωση 2%. Βέβαια υπάρχει και η λύση της πάγιας ρύθμισης που προβλέπει εξόφληση της οφειλής σε έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με τόκο. Για τις δηλώσεις που θα υποβάλλονται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι για κάθε τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους:

  • 100 ευρώ, για τα φυσικά πρόσωπα,
  • 250 ευρώ, για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και
  • 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικό βιβλία.

Ακολουθούν οι προθεσμίες και πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα:

  • Φορολογικές δηλώσεις (μέχρι τις 28 Αυγούστου)
  • Αδήλωτα τετραγωνικά (έως 31 Αυγούστου)
  • ΕΝΦΙΑ, (πρώτη δόση έως 30 Σεπτεμβρίου)
  • Ρύθμιση αυθαιρέτων

Για το θέμα μίλησε σε εκπομπή του Mega ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης, ο οποίος τόνισε ότι απομένουν προς υποβολή περίπου 600.000 φορολογικές δηλώσεις. Τροποποιητικές μπορούν να γίνουν μέχρι τις 28 Αυγούστου χωρίς πρόστιμο. Επίσης ανέφερε πότε πληρώνονται η 1η και 2η δόση των φορολογικών υποχρεώσεων και ποια είναι η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή για τα φυσικά πρόσωπα έως τις 31 Αυγούστου.

Για τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται η έκδοση των εκκαθαριστικών στις αρχές Σεπτέμβρίου, ενώ δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα περυσινά εκκαθαριστικά. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι ουσιαστικά αμετάβλητο σε σχέση με το περυσινό, καθώς τα κυβερνητικά σχέδια νέων μειώσεων στο φόρο που θα υποστηρίζονταν από την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έμειναν στον αέρα μετά την επέλαση της πανδημίας. Σημειώνεται πως η πληρωμή του θα γίνει σε έξι δόσεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου. Μειώσεις στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα συμψηφίσουν το ένα τρίτο των απωλειών από τα μισθώματα μετά τη μείωση κατά 40% των ενοικίων που εισέπρατταν -και πάλι- εξαιτίας της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments