Ελλάδα

Σκάφος Ρόδος: Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών νότια του νησιού

Σκάφος Ρόδος: Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών νότια του νησιού
Ιστιοφόρο Ρόδος: Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών σε σκάφος που έχει πιάσει φωτιά στα 20 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών σε σκάφος που έχει πιάσει φωτιά στα 20 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου, σε διεθνή χωρικά ύδατα, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA. Οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν από τηλεφώνημα που έγινε στη γραμμή έκτακτης ανάγκης «112» όπου ζητήθηκε βοήθεια.

Στο σημείο σπεύδουν ελικόπτερα καθώς και σκάφη του πολεμικού ναυτικού. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν στο σημείο έχουν καταφθάσει και τουρκικές ακταιωροί. Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στο συγκεκριμένο σκάφος επιβαίνουν 50 με 55 άτομα.

Τι είχε συμβεί στη Χάλκη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το Λιμενικό δίνοντας διευκρινίσεις για το τι συνέβη το βράδυ της 25ης Αυγούστου κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης προσφύγων και μεταναστών ανοιχτά της Χάλκης. Τα  σκάφη που ήταν στην περιοχή με τις ενέργειές τους δυσκόλευαν την επιχείρηση, η οποία αξιολογείται από τις πιο πετυχημένες.

Κατά τη διάρκεια της διάσωσης κι ενώ οι Τούρκοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν το έργο των ελληνικών αρχών, πλοίο με σημαία Μάλτας αλλά τουρκικών συμφερόντων υπάκουσε στις εντολές των Τούρκων και παρέδωσε 19 ανθρώπους σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Όπως τονίστηκε επίσης, με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι διασωθέντες, σε συνεργασία με τον  και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποβάλλονται σε τεστ για τον COVID-19 και μπήκαν καραντίνα για τις προσεχείς ημέρες, σε ξενοδοχείο που νοικιάστηκε γι’ αυτό το σκοπό.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό τονίστηκε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο Πέλαγος, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής στοιχεία:

  • Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων.
  • Το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο νύχτα.
  • Το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, δεν φορούσαν σωσίβια
  • Τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσης, οι Λιμενικές Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Όπως μάλιστα επισήμαναν, οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα προβεί σε διαδικασίες παράνομης μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών. Τελευταία, μάλιστα, κάνουν χρήση ιστιοφόρων σκαφών καθώς και θαλαμηγών, με απώτερο σκοπό την διασπορά τους στην Ευρώπη και την αποβίβασή τους κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Ν. Ιταλίας. 

Για τον σκοπό αυτό, ακολουθούν πάντα θαλάσσιες διαδρομές σε διεθνή χωρικά ύδατα, κρατώντας μεγάλες αποστάσεις από τα ελληνικά νησιά, τα οποία περιπολούνται νυχθημερόν από επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της FRONTEX προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί ώστε να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments