Οικονομία

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα
Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Σεπτεμβρίου, τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής.

Τη σύνταξή τους λαμβάνουν, σήμερα, Πέμπτη 27 Αυγούστου, οι μη μισθωτοί, δηλαδή οι δικαιούχοι που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί.  Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), οι συνταξιούχοι παίρνουν τα χρήματα τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξής τους. Η καταβολή των συντάξεων Σεπτεμβρίου άρχισε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Αυγούστου, αφού θα λάβουν τα χρήματά τους οι δικαιούχοι που προέρχονται από το Δημόσιο, το τ. ΝΑΤ, το τ. ΕΤΑΤ, το τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τη ΔΕΗ.

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται τα νέα αναδρομικά:

Αναδρομικά τουλάχιστον 8 μηνών και αύξηση 75% στο μηνιαίο ποσό που εισπράττουν δικαιούνται 20.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Η μείωση της ποινής στους συνταξιούχους που εργάζονται από 60% σε 30% υπενθυμίζεται πως ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, ισχύει από την σύνταξη Μαρτίου, ωστόσο ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Έτσι, αναμένεται να υλοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Ειδικοί εκτιμούν πως από τους 70.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, αύξηση δικαιούνται τώρα οι 20.000, επειδή ξεκίνησαν να εργάζονται από τον Μάιο του 2016 και μετά. Οι συνταξιούχοι που εργάζονταν νωρίτερα διατηρούν την σύνταξή τους ως έχει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Η νέα μειωμένη ποινή του 30% εφαρμόζεται οριζόντια σε όλους και αφορά το άθροισμα των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Η αναστολή ή η περικοπή της σύνταξης λαμβάνει χώρα για όσο χρονικό διάστημα ο συνταξιούχος απασχολείται και εφόσον για την εργασία του αυτή έχει την υποχρέωση καταβολής εισφορών στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Δημόσιου Τομέα διευκρινίζονται σημαντικές πτυχές του νέου πλαισίου:

  • Η καταβαλλόμενη στον απασχολούμενο συνταξιούχο επικουρική σύνταξη, αναστέλλεται ή περικόπτεται μόνο εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΕΑΕΠ). Αυτό σημαίνει πως πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ή δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ ή το τ. ΤΕΑΔΥ και εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με υποχρέωση ασφάλισης στον πρ. ΟΑΕΕ, μπορούν να εισπράττουν την επικουρική τους ολόκληρη χωρίς περικοπή παρά την ενασχόλησή τους με το ελεύθερο επάγγελμα.
  • Από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου δεν υφίσταται η δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών απασχόλησης ανά μήνα. Ως εκ τούτου το ποσό της σύνταξης, που λαμβάνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% για όλο το χρονικό διάστημα (μήνες) για το οποίο προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης. Η πρόβλεψη αυτή δεν ευνοεί συνταξιούχους που απασχολούνται με μερική απασχόληση και μειωμένα ωράρια, καθώς δικαιούνταν σύμφωνα με το προισχύον καθεστώς αναλογική περικοπή της σύνταξης βάσει των ημερών ασφάλισης ανά μήνα. Είχαν δηλαδή μικρότερη περικοπή, εφόσον εργάζονταν μερικώς ή εκ περιτροπής, και όχι με πλήρες ωράριο εργασίας.
  • Ο απασχολούμενος συνταξιούχος υποχρεούται στην καταβολή εισφοράς ασθένειας, ενώ γίνεται και η σχετική παρακράτηση από την σύνταξή του. Υποχρεούται, δηλαδή, να καταβάλλει διπλή εισφορά υπέρ υγείας, επί του μισθού / εισοδήματος που εισπράττει και επί της σύνταξής του. Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται για παροχή υγειονομικής περίθαλψης εκτός , δεν καταβάλουν διπλή εισφορά συνταξιούχων και απασχολούμενων, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς των φορέων ασθένειας που έχουν διατηρήσει την αυτοτέλεια τους.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments