Πολιτική

Ευρωκοινοβούλιο Τουρκία: Οι βουλευτές ζητούν ψήφισμα για την Άγκυρα

Ευρωκοινοβούλιο Τουρκία: Οι βουλευτές ζητούν ψήφισμα για την Άγκυρα
Ευρωκοινοβούλιο Τουρκία: Συζήτηση και ψήφισμα στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Συζήτηση και ψήφισμα για την Τουρκία στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες, ζητούν ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σημειώνει πως θα ζητήσει να συζητηθούν τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και οι ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και θα ζητήσει συζήτηση και ψήφισμα στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δύο εβδομάδες».

Η Kati Piri Αντιπρόεδρος του S&D για τις Εξωτερικές Υποθέσεις δήλωσε πως: «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο άρχισε να κλιμακώνεται επικίνδυνα, από τη στιγμή που υπεράκτια έργα φυσικού αερίου άρχισαν να υλοποιούνται σε περιοχές πλησίον των γειτονικών χωρών. Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας και τα επικίνδυνα συμβάντα έχουν πλέον αυξηθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδο».

Σημειώνεται ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών υποστηρίζει πλήρως τις ενέργειες του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, και τις αποφάσεις του πρόσφατου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει ήδη παρουσιάσει κατάλογο με συγκεκριμένες επιλογές για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος αυτός φαίνεται πως έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τους ΥΠΕΞ της Ευρώπης των «27» και πλέον το πακέτο των μέτρων κατά της Άγκυρας παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

Έγγραφο επιλογών

  • Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  • Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
  • Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
  • Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
  • Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

 Άλλα αποτελέσματα

  • Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή της Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.
  • Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.
  • Έκκληση προς την Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
  • Διασύνδεση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments