Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Η απόφαση θα κρίνει τη φύση της πολιτείας στην οποία θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια»

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Η απόφαση θα κρίνει τη φύση της πολιτείας στην οποία θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια»
Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφτασε η ώρα της απόφασης μετά από πέντε χρόνια. Η απόφαση του δικαστηρίου την 7η Οκτωβρίου θα κρίνει, όχι μόνο την απαίτηση των θυμάτων για δικαιοσύνη αλλά και τη φύση της πολιτείας στην οποία θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια, λέει ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Στις 7 Οκτωβρίου μετά από πέντε χρόνια, η δίκης της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος της με την ανακοίνωση της απόφασης από το Δικαστήριο. Τα θύματα και οι οικογένειές τους περιμένουν ακόμα περισσότερα χρόνια για να αποδοθεί δικαιοσύνη, καθώς το σημείο καμπής ήταν το 2013, όπου η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συνελήφθη. Αναμένοντας λοιπόν μια ιστορική απόφαση, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, οι μεταναστευτικές κοινότητες και οι αντιφασιστικές – αντιρατσιστικές οργανώσεις καλούν όλους τους δημοκράτες να πάρουν θέση και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, δηλώνοντας ότι η θέση της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή. «Δεν είναι αθώοι»: Γέμισε το Facebook με το αντιναζιστικό αυτοκόλλητο εν όψει της 7 Οκτωβρίου

Ήδη το διαδίκτυο και το Facebook έχει γεμίσει από το αυτοκόλλητο «Δεν είναι αθώοι, στη φυλακή οι ναζί», ενώ ο επόμενος μήνας είναι γεμάτος εκδηλώσεις πολιτιστικές και πολιτικές αφιερωμένες ακριβώς στο να αναδείξουν όλα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Κάλεσμα σε όλη την κοινωνία να ενεργοποιηθεί αυτόν το μήνα για να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο δικαστήριο απευθύνει και ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Θανάσης Καμπαγιάννης: Η κοινωνία θα πρέπει να κάνει τη δική της μεγάλη διάσκεψη

Η ώρα της απόφασης. Αλλά πριν: η ώρα της μεγάλης διάσκεψης.

Η ημερομηνία της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής ανακοινώθηκε: Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020. Όμως, η ανακούφιση για το τέλος αυτής της μακράς και – για τα θύματα – βασανιστικής διαδικασίας δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε το τελευταίο καθήκον που έχουμε σ’ αυτή τη δίκη.

Και αυτό δεν είναι μόνο η προσμονή της ημέρας της απόφασης, ούτε μόνο η προετοιμασία για μια μαζική κινητοποίηση το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, που θα πρέπει να είναι πραγματικά παλλαϊκή.

Πριν την απόφαση, προηγείται η διάσκεψη του δικαστηρίου. Οι τρεις δικαστές που καλούνται να αποφασίσουν θα διασκεφθούν τις επόμενες εβδομάδες, θα τοποθετηθούν, θα ψηφίσουν, θα κρίνουν.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η κοινωνία θα πρέπει να κάνει τη δική της μεγάλη διάσκεψη. Έχουμε έναν μήνα για να συζητήσουμε συλλογικά, στη συνέλευση αλλά και στη δουλειά, στο γραφείο, στη λαϊκή, στο καφενείο, πώς κρίνουμε ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η υπόθεση. Αξιοποιώντας τη δημοσιοποιημένη ακροαματική διαδικασία και τα πορίσματά της, είναι ευθύνη και καθήκον όλων μας, ατομικά και συλλογικά, να τοποθετηθούμε και να αξιολογήσουμε τι ακούστηκε και τι αποδείχτηκε.

Γιατί όσο βέβαιο είναι ότι οι δικαστές είναι αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν, άλλο τόσο αδιαμφισβήτητο είναι ότι η απόφαση σ’ αυτή την ιστορική δίκη θα κρίνει, όχι μόνο την απαίτηση των θυμάτων για δικαιοσύνη αλλά και τη φύση της πολιτείας στην οποία θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Η δημοκρατία είναι διάδικος και τελικά διακύβευμα σε αυτή την υπόθεση. Και η φωνή αυτών που τη συγκροτούν και την υπερασπίζονται, τώρα είναι η ώρα να ακουστεί.»

Κάλεσμα για κινητοποίηση και εκδηλώσεις από την ΚΕΕΡΦΑ

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, καλεί σε κινητοποίηση στις 7 Οκτώβρη και σε δεκάδες εκδηλώσεις σε γειτονιές αυτόν το μήνα με τη συμμετοχή δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, συνδικαλιστών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, νεολαίας και μεταναστών.

«Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, οι μαθητές και οι φοιτητές, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, αντιρατσιστές και αντιφασίστες, κινήσεις γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ, το περιβαλλοντικό κίνημα, οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, κάθε δημοκράτης και δημοκράτισσα που στέκεται ενάντια στην φαιά πανούκλα του φασισμού, πρέπει να είναι εκεί! Απαιτούμε να καταδικαστούν, επιτέλους, οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν και μαζί τους όλος ο παραστρατιωτικός μηχανισμός της εγκληματικής οργάνωσης που έβγαζε τάγματα εφόδου στους δρόμους για να τρομοκρατούν και να χτυπάνε μετανάστες, συνδικαλιστές και αγωνιστές των κινημάτων και της Αριστεράς. Να μπει τέρμα στην ασυλία που τους παρείχε ο κρατικός μηχανισμός. Να μην απαλλαγούν, ούτε να πέσουν στα μαλακά οι φασίστες, παίρνοντας ξανά το πράσινο φως γα να βγουν από τις τρύπες τους, να εξασφαλίσουν εκατομμύρια χρηματοδότηση, να ανοίξουν γραφεία-ορμητήρια στις γειτονιές.»

Ενδεικτικά αναφέρουμε την εκδήλωση που θα γίνει στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα, που τα τάγματα εφόδου έκαναν τις περισσότερες επιθέσεις τους, τις γειτονιές της Νίκαιας και του Κερατσινίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στις 7μμ στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Ομιλητές θα είναι:

Θανάσης Καμπαγιάννης δικηγόρος-πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ,

Γιάννης Λειβαδάρος μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου

Δημήτρης Καλπίδης αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού,

Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “η Ενότητα”,

Κατερίνα Θωίδου Δημοτικός Σύμβουλος Ανταρσία στην Κοκκινιά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments