Πολιτική

Δένδιας Βρυξέλλες: Θετικό δείγμα η αποχώρηση του Oruc Reis – Η Τουρκία πρέπει να κάνει κι άλλα

Δένδιας Βρυξέλλες: Θετικό δείγμα η αποχώρηση του Oruc Reis – Η Τουρκία πρέπει να κάνει κι άλλα
Δένδιας Βρυξέλλες: Για την ανάγκη η Τουρκία να δώσει κι άλλα απτά δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου μίλησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας. Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, τέθηκε το θέμα των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία, με τον ίδιο να δηλώνει πως η Τουρκία χρειάζεται να προχωρήσει σε περισσότερα απτά δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου για να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ενώ χαρακτήρισε θετικό δείγμα την αποχώρηση του Oruc Reis. Το συμβούλιο μεταξύ άλλων συζήτησε για τις κυρώσεις στην Λευκορωσία, για τις οποίες η Κύπρος επέμεινε στο βέτο.

Οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας στο Συμβούλιο αρχηγών

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Από εκεί και πέρα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. «Γενικά, έγινε ευρύτερη συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Μπορέλ: Ισχυρό μήνυμα για το ζήτημα της Λευκορωσίας

«Ισχυρό» μήνυμα όσον αφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέφερε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στη συνέντευξη Τύπου.

«Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του Λουκασένκο μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρούμε παραποιημένες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Λευκορωσίας» είπε ο ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε ότι η ΕΕ είναι «υπέρ μιας δημοκρατικής αλλαγής από τον λαό της Λευκορωσίας. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ζητάμε μόνο εθνικό διάλογο για την επίλυση της παρούσας κρίσης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».

Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η εκεχειρία δίνει την ευκαιρία για ένα παράθυρο για σταθερή εκεχειρία και εστίασε στο ρόλο της επιχείρησης Irini.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments