Διεθνή

Κορωνοϊός εμβόλιο: Στα 38 τα υποψήφια εμβόλια που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Κορωνοϊός εμβόλιο: Στα 38 τα υποψήφια εμβόλια που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Κορωνοϊός εμβόλιο: Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων βρίσκονται 38 σκευάσματα κατά του φονικού ιού.

Σε επαφή με 38 παρασκευαστές εμβολίων κατά του κορωνοϊού βρίσκεται, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Αυτό έκανε γνωστό ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής της Task Force Κλινικών Δοκιμών και Παραγωγής του EMA, Φέργκους Σουίνι. «Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο EMA βρίσκεται σε επαφή με παρασκευαστές 38 πειραματικών εμβολίων για την Covid-19», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως τα εμβόλια πρέπει να λάβουν την έγκριση του EMA πριν χρησιμοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιλάβει 38 πειραματικά εμβόλια σε διαδικασία κλινικής αξιολόγησης, στα οποία περιλαμβάνονται και εμβόλια που αναπτύσσονται στην Κίνα και την Ρωσία. Ακόμη 149 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία προκλινικής αξιολόγησης. Ο Φέργκους Σουίνι δήλωσε ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ακολουθήσουν το ισχύον πρωτόκολλο και πρόσθεσε ότι η Ένωση εφαρμόζει ενισχυμένο έλεγχο της ασφάλειας των πειραματικών εμβολίων που παρασκευάζονται.

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, η ΕΕ συμφώνησε να αγοράσει ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά της νόσου από τη Sanofi και την GSK. Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία της Ένωσης για την εξασφάλιση προμηθειών καθώς πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Βάσει της συμφωνίας η γαλλική και η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την κατασκευή ενός εμβολίου στη βάση ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης για το οποίο ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν την έγκριση τον ερχόμενο χρόνο, θα εφοδιάσουν την ΕΕ με έως 30 εκατομμύρια δόσεις.

Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει την ανακοίνωση που είχε γίνει στις 31 Ιουλίου από τις δύο εταιρίες και ακολουθεί μια προγενέστερη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την AstraZeneca για έως 400 εκατομμύρια εμβόλια. Σε αντάλλαγμα για το δικαίωμα στις δόσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος του κόστους που αντιμετωπίζουν προκαταβολικά οι κατασκευαστές του εμβολίου. Οι ίδιες οι δόσεις του εμβολίου θα αγοραστούν από τις χώρες – μέλη της Ένωσης.

Η συμφωνία αυτή έγινε λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τα μέλη του ΠΟΥ να ενταχθούν στο πρόγραμμα COVAX, το οποίο έχει σκοπό την αγορά εμβολίων και διασφαλίζει πως τα εμβόλια θα διανεμηθούν δίκαια και αποτελεσματικά. Μέχρι τώρα 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος επιδιώκουν αρωγή μέσω της COVAX, μέλος του ACT Accelerator του ΠΟΥ για την ενίσχυση της ανάπτυξης των εμβολίων, των θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Περίπου 80 χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αλλά πολλές δεν έχουν ενταχθεί ακόμη καθώς προσπαθούν να εξασφαλίσουν εμβόλια ξεχωριστά η κάθε μία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments