Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση Λουκασένκο: Οι Βρυξέλλες δεν τον αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της Λευκορωσίας

Ευρωπαϊκή Ένωση Λουκασένκο: Οι Βρυξέλλες δεν τον αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της Λευκορωσίας
Ευρωπαϊκή Ένωση Λουκασένκο: «Όχι» στην αναγνώριση του Αλεξάντερ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες αρνούνται να αναγνωρίσουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας παρότι χθες, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ορκίστηκε στα κρυφά, καταγγέλλοντας τα “παραποιημένα αποτελέσματα” των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου και “την απουσία κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησής του”. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

“Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη ‘ορκωμοσία’ της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα. Είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

Ο Λουκασένκο ορκίστηκε χτες κρυφά πρόεδρος της χώρας:

Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά χθες, νέος πρόεδρος της Λευκορωσίας, σε σύντομη τελετή, η οποία δεν είχε προαναγγελθεί. Όπως μετέδωσε το επίσημο λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο Λουκασένκο ορκίστηκε κρυφά μετά και τις διαδηλώσεις από τους πολίτες κατά του προσώπου του. Στην επίσημη τελετή στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας φέρεται να συμμετείχαν αρκετά άτομα, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, ανώτατων στελεχών κρατικών οργανισμών, καθώς και επιστημόνων, καλλιτεχνών και αθλητών.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα «βράζει» μετά τις προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου, όπου ο Λουκασένκο επανεκλέγει για έκτη θητεία συγκεντρώνοντας πάνω από το 80% των ψήφων. Η αντιπολίτευση ωστόσο θεωρεί το αποτέλεσμα αυτό αμφισβητούμενο και επιμένει ότι η Τιχανόβσκαγια ήταν η νικήτρια των εκλογών. Οι πολίτες όλες αυτές τις μέρες βρίσκονται στους δρόμους, με τις μαζικές διαδηλώσεις στο Μίνσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας να έχουν οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. Μάλιστα πολλές φορές οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν δακρυγόνα κανόνια νερού, λαστιχένιες σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες, πολλοί εξ αυτών έχουν καταγγείλει κατάχρηση βίας, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας το αρνείται.

Στους δρόμους οι πολίτες μετά την ορκωμοσία:

Μόλις έγινε γνωστό στη χώρα πως ο Λουκασένκο ορκίστηκε πρόεδρος, οι Λευκορώσοι ξεχύθηκαν στους δρόμους όλης της χώρας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Μάλιστα, η αστυνομία έκανε χρήση νερού για να διαλύσει το πλήθος ενώ αστυνομικοί, φορώντας κουκούλες, συνέλαβαν διαδηλωτές και τους μετέφεραν σε αστυνομικές κλούβες. Η μη κυβερνητική οργάνωση Viasna κατέγραψε συλλήψεις 115 ατόμων, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών στην πρωτεύουσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments