Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες»
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στην επικείμενη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας αναφέρθηκε με ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εκτελεστική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις του κράτους.

Στις σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγία Έδρα και την Κροατία από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.

«Στην Ελλάδα, ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Πομπέο στην Ελλάδα θα βρεθεί η κοινή δέσμευση της Ουάσινγκτον και της Αθήνας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται πως ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί εκτός από την πρωτεύουσα και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπογραφεί διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επιπλέον θα συμμετάσχει με ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μπίγκαν, δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις.

Σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Αμερικανοτουρκικό Συνέδριο (American-Turkish Conference) ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αύξηση των εντάσεων στη περιοχή ενώ έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, ωφελεί μόνο τους κοινούς μας αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια και να υπονομεύσουν τη διατλαντική ενότητα. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Μπίγκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσόρισε τις ενέργειες που έκανε η Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Όπως ανέφερε, “οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν συνεχείς διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την περαιτέρω μείωση των εντάσεων και ενθαρρύνουν τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ για μια τεχνική συμφωνία που θα αφορά μέτρα για την αποφυγή εμπλοκής”. Τέλος, διατύπωσε τη πάγια θέση των Πολιτειών που θέλει όλες τις χώρες της περιοχής να επιλύουν τις διαφωνίες τους με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments