Ελλάδα

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid – 19 σήμερα Δευτέρα 28/09/2020

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid – 19 σήμερα Δευτέρα 28/09/2020
Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid – 19 σήμερα Δευτέρα 28/09/2020: Στα 269 τα νέα κρούσματα με τέσσερις ακόμα θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Κανένας εφησυχασμός για υποχώρηση της πανδημίας.

Συνεχίζει η έξαρση της επιδημίας με 269 μολύνσεις σήμερα. Τίποτα καθησυχαστικό δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, το ίδιο και οι θάνατοι αλλά και οι διασωληνωμένοι. Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω Ιnfografic τα συνολικά κρούσματα μέχρι σήμερα είναι 17707 ενώ το σύνολο των θανάτων είναι 383 καθώς σήμερα είχαμε επιπλέον τέσσερις θανάτους.

Η αναλυτική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 269 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17707, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

2837 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7349 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 17 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 201 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 383 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα όσον αφορά την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα και συγκεκριμένα στην Αττική. Εφόσον δεν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο αλλά ούτε και πιστή τήρηση των νέων μέτρων από τους πολίτες, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 218 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 118 εντοπίζονται στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα.

Οι λοιμωξιολόγοι και οι αρχές συνεχίζουν να επιμένουν στη χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή του συνωστισμού ωστόσο, την ίδια ώρα φέρεται να εξετάζουν και νέα μέτρα, μετά το κλείσιμο των περιπτέρων και μίνι μάρκετ, από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί.

Ειδικότερα, ανάμεσα στα νέα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νόσου είναι η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών άνω των 65 ετών, ο έλεγχος της κυκλοφορίας από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:00 το πρωί και η μείωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα μπαρ και τα εστιατόρια δηλαδή να κλείνουν δύο ώρες νωρίτερα, στις 10:00 το βράδυ.

«Όλα τα ενδεχόμενα έχουν συζητηθεί και έχουν πέσει στο τραπέζι. Αφήνουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και σοβαρά, να μας συμβουλεύουν και μετά η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει», σημειώνει σχετικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την καθημερινή αγωνία των συμπολιτών μας και δεν είναι εύκολο, ελαφρά τη καρδία, να τραβήξει κάποιος μια γραμμή και να πει “κλείστε όλοι”. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτήν τη στιγμή», προσθέτει.

Για το “λουκέτο” στα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, αναφέρει πως αυτό «έχει την έννοια ότι σταματάει την πώληση αλκοόλ. Το αλκοόλ δρα χαλαρωτικά και οδηγεί τους νέους να βγάλουν τις μάσκες, και να έρχονται πιο κοντά οι νέοι. Γι’ αυτό λήφθηκε αυτό το μέτρο, ειδικά για την Αττική. Όποιο μέτρο κι αν ληφθεί, αν ο οποιοσδήποτε είναι αποφασισμένος να συνωστιστεί θα το κάνει. Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία σε κάθε πλατεία. Άσχημο και λυπηρό να βλέπεις τόσο κόσμο να παραμελεί τα μέτρα, τόσο ελαφρά τη καρδία» σχολίασε σχετικά με τον συνωστισμό που καταγράφεται στις πλατείες».

Με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας η κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στην Πιερία, στη Χαλκιδική, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Μύκονο, αναστέλλεται από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως είναι τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

Τόσο στις παραπάνω περιοχές, όσο και στις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας, Κέρκυρας, στο Δήμο Βόλου, στη Σαντορίνη, στη Ρόδο, στην Κω, στην Πάρο και στην Αντίπαρο, επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια, με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ. Επιπρόσθετα αναπροσαρμόζεται και το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς είτε ειδικών περιοριστικών μέτρων ή επιδημιολογικής επιτήρησης και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έκλειναν από τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί. Πλέον, τα καταστήματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν από τις 5:00 το πρωί και όχι από τις 7:00 όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Το μέτρο ισχύει από αύριο στις 5 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments