Διεθνή

Αρμενία: Πρώτος θάνατος αμάχου στα εδάφη της από πυρά των Αζέρων

Αρμενία: Πρώτος θάνατος αμάχου στα εδάφη της από πυρά των Αζέρων
Αρμενία: Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως από την Βάρντενις ο αρμενικός στρατός είχε βομβαρδίσει την περιφέρεια Ντασκεσάν μέσα στο Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία διέψευσε τις αναφορές αυτές.

Ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα στη αρμενική πόλη Βάρντενις έπειτα από βομβαρδισμό του αζερικού πυροβολικού και αφού είχε στοχοθετηθεί σε επίθεση μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη απώλεια σε αρμενικό έδαφος αφότου ξέσπασαν οι μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για εκτόξευση πυρών στο έδαφος η μία της άλλης, μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων στην αποσχισθείσα αζερική περιοχή που υποστηρίζεται από το Γερεβάν. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως από την Βάρντενις ο αρμενικός στρατός είχε βομβαρδίσει την περιφέρεια Ντασκεσάν μέσα στο Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία διέψευσε τις αναφορές αυτές.

Αμείωτες οι συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

Οι μάχες συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τους αρμένιους αυτονομιστές στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού, καθώς πλέον απειλείται γενικευμένη ανάφλεξη μιας σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα. Οι ολοένα φονικότερες μάχες λοιπόν συνεχίζονται, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Αρμενία σε ομιλία του σε επιθετικό τόνο, εντείνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι 10 άμαχοι Αζέροι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή που άρχισαν οι μάχες με τις αρμενικές δυνάμεις για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Αρμενικές και αζερινές δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται για πυρά εναντίον μεθοριακών θέσεων και οικισμών αμάχων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε στο μεταξύ πως αζερινές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αρμενικής στρατιωτικής μονάδας στη μεθοριακή πόλη Βάρντενις, χιλιόμετρα μακριά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σε δήλωση που εξέδωσε, το αρμενικό υπουργείο αναφέρει πως ένα πολιτικό λεωφορείο έπιασε φωτά αφού επλήγη από αζερινό μη επανδρωμένο αεροπλάνο.

Σε χωριστή ανακοίνωση, η Αρμενία διέψευσε προηγούμενη πληροφορία από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ότι ο αρμενικός στρατός βομβάρδισε την περιφέρεια Ντασκεσάν στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες. Εξάλλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, η αζερινή κρατική εταιρεία ενέργειας SOCAR ανακοίνωσε σήμερα πως οι πετρελαϊκές υποδομές της χώρας φρουρούνται από τον στρατό. Ο απολογισμός, που δεν είναι ολοκληρωμένος, ανερχόταν ως χθες βράδυ, Δευτέρα, σε 95 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, εννέα στο Αζερμπαϊτζάν και δύο στην αρμενική πλευρά. Ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι ακόμη πιο βαρύς. Τα δύο μέρη διαβεβαιώνουν ότι σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές του εχθρού.

Αντιδράσεις από Μέρκελ και Γαλλία

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου, για μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου το Αζερμπαϊτζάν και οι Αρμένιοι αυτονoμιστές αντιπαρατίθενται σε σφοδρές μάχες από προχθές Κυριακή. «Η καγκελάριος υπογράμμισε πως μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επείγουν», κατά τις δύο χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.

«Οι γειτονικές χώρες πρέπει να συμβάλουν σε μια ειρηνική επίλυση», υπογράμμισε επίσης η καγκελαρία, διαβεβαιώνοντας πως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και η Ομάδα του Μινσκ, που δημιουργήθηκε το 1992 για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύγκρουση στην περιοχή, είναι τα «κατάλληλα φόρα» για να κατευναστεί η σύγκρουση.

Από την πλευρά της, η Γαλλία δήλωσε ότι θα καλέσει σε συνομιλίες μεταξύ των μελών της ομάδας του Μινσκ -της οποίας ηγούνται η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία μεσολαβεί ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν- στην προσπάθεια επίλυσης τις κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες του Νοτίου Καυκάσου. «Θα ζητήσουμε τις ερχόμενες ημέρες έναν συντονισμό της Ομάδας του Μινσκ προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τι συνέβη, ποιος φέρει την ευθύνη και να βρούμε μια διέξοδο», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του γραφείου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Η φωτογραφία κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες μέρες και κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Αρτσάχ και της Αρμενίας.

Εντωμεταξύ Αρμένιοι κληρικοί στέλνουν μηνύματα στήριξης προς τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας που έσπευσαν να στρατολογηθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις Τουρκίας/Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments