Κόσμος

Σαρλ Μισέλ: «Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη»

Σαρλ Μισέλ: «Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη»
Σαρλ Μισέλ: Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες για τη σχέση της Ένωσης με την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Την ευκαιρία να γίνει πολιτικός διάλογος θέλει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση«, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τα ζητήματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας ο κ. Μισέλ ζήτησε διάλογο από την Άγκυρα και εξέφρασε τη στήριξη της Ένωσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να βάλει τέλος στις μονομερείς ενέργειές της.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη»

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες: «η μία για μια κατάσταση που δε θέλουμε – την περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά μια πιο θετική ατζέντα, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι έχει βούληση να διεξαγάγει πραγματικά εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.

«Δεν επιβάλλονται κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, προσωπικά, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει»

«Το όνομα του προέδρου της Λευκορωσίας, του Αλεξάντρ Λουκασένκο, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των σαράντα προσώπων στα οποία αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση«, τόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον Τύπο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Τα πρόσωπα που αφορούν οι κυρώσεις κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες είτε ότι ενέχονται στην καταστολή σε βάρος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, ή ότι ενέχονται στην αλλοίωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία, που διεξήχθησαν την 9η Αυγούστου.

«Ο πρόεδρος Λουκασένκο δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο», αλλά αυτό ενδέχεται να αλλάξει, προειδοποίησε ο Μισέλ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διευκρίνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις τίθενται σε ισχύ άμεσα.  Νωρίτερα, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συμφωνήσει να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που ευθύνονται για την καταστολή στη Λευκορωσία, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments