Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Έτσι σχολιάζουν το κείμενο συμπερασμάτων οι κυβερνητικές πηγές

Σύνοδος Κορυφής: Έτσι σχολιάζουν το κείμενο συμπερασμάτων οι κυβερνητικές πηγές
Σύνοδος Κορυφής: «Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντανακλά τις ελληνικές θέσεις» σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Ικανοποιημένες εμφανίζονται οι κυβερνητικές πηγές σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης μέρας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, στις 2:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου, οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και τη Λευκορωσία.

Όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, “στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε αντανακλώνται οι θέσεις της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκαν κατά την προσέλευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εργασίες της Συνόδου”.

Η διαπραγμάτευση αποδείχθηκε δύσκολη, σημειώνουν, τονίζοντας, παράλληλα, πως το τελικό ανακοινωθέν είναι καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου από εκείνο που είχε προταθεί αρχικά. «Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κανένας δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Έτσι, η ΕΕ στέλνει σήμερα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες».

Ως προς τις συνέπειες αυτές, όπως αναφέρουν, γίνεται σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων. “Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπληρώνουν και συνεχίζουν αναφέροντας πως η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020”, συμπλήρωσαν.

«Καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών. Είναι σαφές πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, δεν αποτέλεσε απλά ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας» εξηγούν και επαναλαμβάνουν πως ο διάλογος με την Άγκυρα είναι «ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μη γίνονται παράνομες ενέργειες εκ μέρους της».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας , ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την  εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments