Πολιτική

Χρυσοχοΐδης κορωνοϊός: Άλλη η τωρινή κρίση, άλλη αυτή του 2010

Χρυσοχοΐδης κορωνοϊός: Άλλη η τωρινή κρίση, άλλη αυτή του 2010
Χρυσοχοΐδης κορωνοϊός: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για την υγειονομική κρίση, για την κατάσταση στη Μόρια και για τις καταλήψεις.
Χρυσοχοΐδης κορωνοϊός: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για την υγειονομική κρίση, για την κατάσταση στη Μόρια και για τις καταλήψεις.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Η πανδημική κρίση είναι πρωτοφανής αλλά «δεν είναι σαν την κρίση του 2010, ούτε σαν φάρσα», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο υπουργός υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται την κατάσταση με διαχειριστική σοβαρότητα και επάρκεια και ότι η κοινωνία έχει μεγαλύτερη αυτογνωσία. «Ξορκίσαμε πολλούς δαίμονες και ιδεοληψίες στα δέκα χρόνια που πέρασαν» παρατηρεί. «Το συνεκτικό στοιχείο για την κοινωνία είναι να πείσουμε στο κοινωνικό μέτωπο για τη δίκαιη κατανομή των βαρών και στα εθνικά να συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση διαπραγμάτευσης» προσθέτει.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν πιστεύει ότι η συγκυρία μπορεί να δημιουργήσει νέα ακραία κόμματα, αλλά βλέπει δυσκολίες και για την Κεντροαριστερά. «Η μεταρρυθμιστική δυναμική και η κοινωνική φροντίδα της κυβέρνησης περιορίζουν την εύκολη συγκρότηση μιας ουσιώδους Κεντροαριστεράς», αναφέρει.

Σε ερώτηση για το εάν το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία θα είναι αρκετό μέχρι να εκταμιευθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, απαντά: «Η κυβέρνηση οργανώνει με σύνεση και ρεαλισμό έναν πόλεμο, που έχει πολλές μάχες και απρόβλεπτα νέα μέτωπα. Εάν δώσει τώρα τα πάντα, μια επιδείνωση της πανδημίας θα μας γονατίσει. Και θα το πληρώσουν, όπως πάντα, οι πιο αδύναμοι. Από την άλλη, δεν πρέπει με τίποτε να αφήσει μικρές επιχειρήσεις να κλείσουν για λόγους διαδικαστικούς ή προσβασιμότητας στο χρηματοδοτικό σύστημα. Είναι μάχη με τον χρόνο, αγώνας ψυχραιμίας, στάθμισης και συναίσθησης καθήκοντος.

Ευτυχώς το διαχειρίζονται σοβαροί άνθρωποι, που έχουν σχέδιο, με ρεαλισμό, χωρίς δογματισμούς και ιδεοληψίες. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια συγκλονιστική ευκαιρία, είναι “η ευκαιρία” για την ανάπτυξη. Σε αυτό χρειάζεται να επικεντρωθούμε όλοι. Κατ’ αρχήν να το εξηγήσουμε στους πολίτες, είναι το μέλλον μας μετά τον κορωνοϊό, και οφείλουμε αυτό το μέλλον να το σκιαγραφήσουμε και να το χτίσουμε από τώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη, ατομική και πολιτική, να μπορέσει να δει ο πολίτης σήμερα τις γραμμές ενός μέλλοντος με ελπίδα, πρέπει και χρειάζεται να μη φυλακιστεί στον τρόμο».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ΜΚΟ και στις κατηγορίες περί κατασκοπείας τεσσάρων οργανώσεων στη Μυτιλήνη.

«Οι ΜΚΟ στην πλειονότητά τους είναι από τους πυλώνες της μεταναστευτικής πολιτικής. Το 2014, στην έναρξη του Μεταναστευτικού, ηγήθηκαν της αλληλεγγύης, μετέφεραν τεχνογνωσία, μας έμαθαν και μας βοήθησαν. Όπως πάντα, όπως παντού, έτσι και στη Μυτιλήνη, κάποιες λίγες φανατικές μειοψηφίες υπερβαίνουν νόμους και θεσμούς και αυτοανακηρύσσονται σωτήρες της ανθρωπότητας. Αυτές οι ΜΚΟ στις οποίες αναφέρεσθε παρανόμησαν, στην ουσία βοηθούσαν δουλεμπόρους, όχι μετανάστες και πρόσφυγες. Θα λογοδοτήσουν για αυτό. Αλλά, επαναλαμβάνω, το δέντρο ας μην κρύβει το δάσος».

Τι έγινε στη Μόρια

Για την φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας, είπε: «Ήταν τελικά μια ανεύθυνη πράξη ανήλικων και νεαρών μεταναστών με δυνητικά τεράστιες συνέπειες. Θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε κρίση ασφαλείας για τη χώρα, γιατί συνέβη σε ακριτικό νησί, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, με μεγάλη ένταση στο Αιγαίο, και με πολλά σενάρια για τα αίτιά της. Ευτυχώς η σχεδόν ακαριαία δράση της Αστυνομίας αποσαφήνισε τα αίτια και τους αυτουργούς. Η συνεργασία όλων μας, η συντονισμένη επιχείρηση δημιουργίας της νέας δομής και της εγκατάστασης των μεταναστών σε αυτήν, εξάλειψε κάθε δυνατότητα αναταραχής και ανάφλεξης. Η Μόρια τέλειωσε, το νησί ηρέμησε. Εδώ ισχύει ότι κάναμε την κρίση ευκαιρία».

Για τις καταλήψεις σχολίασε: «Προσωπικά θεωρώ τις καταλήψεις, όπως γίνονται, ξεπερασμένες. Επίσης θεωρώ πως είναι άτοπο να ζητάμε από ένα κίνημα να φέρεται με συμβατική λογική και είναι εξίσου λάθος να ονομάζουμε κίνημα τις ετήσιες τελετουργικές καταλήψεις, απομιμήσεις παρελθόντος στα διάφορα σχολεία. Να προσθέσω ότι δεν θεοποιώ τη νεότητα, η ίδια η ουσία της νεότητας είναι εναντίον κάθε κλισέ. Με την έννοια αυτή δεν συμφωνώ με κόμματα είτε άλλους φορείς εκπροσώπησης που αγκαλιάζουν άκριτα πλατείες και καταλήψεις».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments