Πολιτική

Διορισμός μετακλητών Βουλή: Δεν θα διορίζονται συγγενείς μετά τον σάλο με τη Ζαρούλια

Διορισμός μετακλητών Βουλή: Δεν θα διορίζονται συγγενείς μετά τον σάλο με τη Ζαρούλια
Διορισμός μετακλητών Βουλή: Ο Κώστας Τασούλας προανήγγειλε τις αλλαγές στον Κανονισμό.

Ο Κώστας Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής, επανέλαβε ότι θα αλλάξει ο Κανονισμός όσον αφορά τους διορισμούς συγγενών στο Κοινοβούλιο. Η αλλαγή έρχεται μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου και πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, οι αλλαγές που θα προωθηθούν θα βάζουν τέλος στην τοποθέτηση σε αντίστοιχες θέσεις των συζύγων ή στενών συγγενών των δικαιούχων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε: «Δεν υπάρχει στον Κανονισμό το κώλυμα που υπάρχει στον νόμο για το επιτελικό κράτος ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί να είναι σύζυγοι, συμβίοι και συγγενείς α’ και β’ βαθμού αυτού που τους διορίζει. Υπέθετα ότι υπάρχει γι’ αυτό και πέρασαν περισσότερες από 20 μέρες για να το υπογράψω.

Η πρώτη κίνηση είναι να προτείνω στην Επιτροπή του Κανονισμού την καθιέρωση αυτού του κωλύματος. Επιπλέον υπήρχε μία άλλη ασφαλιστική δικλείδα που δεν μας έπιασε: υπάρχει στο Δημόσιο και στον Κανονισμό της Βουλής μία απαγόρευση όταν έχεις υποδικία για κάποια πολύ σοβαρά κακουργήματα (π.χ. δωροδοκία κλοπή απιστία συκοφαντική δυσφήμηση καθ’ επανάληψη). Αυτά τα αδικήματα δεν περιλαμβάνουν το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό θα προστεθεί. Θα υπάρξει καθιέρωση κωλυμάτων αυτής της μορφής με επέκταση του κωλύματος της υποδικίας σε εγκληματική οργάνωση».

Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε ακόμα ότι: «Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν συνεπάγεται παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από το καλοκαίρι του 2019 που ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας. Άρα ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή Κανονισμού με μία ανεκτή ελάχιστη αναδρομικότητα».

Θυμίζουμε ότι ο διορισμός της Ε. Ζαρούλια είχε περάσει σε ΦΕΚ, φέροντας την υπογραφή του Προέδρου. Οι σφοδρές αντιδράσεις, λίγες μόνο μέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης της Χρυσής Αυγής, επέβαλαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια ο κ. Τασούλας δήλωσε: «Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους. Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο.Είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής. Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

Η σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο 811 (ΥΟΔΔ) της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, αναφέρει: «Με την υπ ́ αρ. 10747/7309/24-9-2020 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται σε θέση μετακλητού υπαλλήλου κατηγορίας ΥΕ, προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 1θ ́ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β ́, Α ́ 51/1997), όπως ισχύει, στον πρώην Προέδρο Κ.Ο. «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥ- ΣΗ ΑΥΓΗ», Νικόλαο Μιχαλολιάκο, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του προαναφερόμενου Κανονισμού, η Ελένη Ζαρούλια του Βασιλείου (Α.Δ.Τ.: ΑΜ 225834), με το 7ο Μ.Κ. όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής, της ΥΕ κατηγορίας του ν. 4354/2015 (Α ́ 176), όπως ισχύει».

(Αριθμ. εγκρίσεως δαπάνης Διευθύνσεως Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής:10752/7312/24-9-2020).

(Αριθμ. βεβ. εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυ ναμικού Ελληνικού Δημοσίου: 4582124115/23-09-2020).

Ο Πρόεδρος της Βουλής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ».

Δείτε το επίμαχο ΦΕΚ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments