Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει αυτόν της λύσης»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει αυτόν της λύσης»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τα συνάντησή τους.

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτές, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε όσα συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμισε πως η Αθήνα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο με την Άγκυρα και τόνισε πως εναπόκειται στην τουρκική πλευρά “να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης”.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά. Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S-400. η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών. Eίναι πάντα έτοιμη για διάλογο.

Υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη της Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο“.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε να καθιερωθεί απευθείας 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών επιτελείων. Είναι μέτρα που ακολούθησαν μια κρίση αλλά δεν την απέτρεψαν. Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στο δεύτερο δρόμο.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Και για την απόφασή μας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες. Ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης. Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένου μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία”.

Γενς Στόλτενμπεργκ: “Το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στην Ελλάδα”

Από την μεριά του, ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε τη χαρά του αναφορικά με την επίσκεψη στην Αθήνα και χαρακτήρισε την Ελλάδα «πολύτιμο σύμμαχο, που συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ κατά πολλούς και διαφορετικούς τρόπους». Δήλωσε «ευγνώμων» για τη συνεισφορά της χώρας μας στη Συμμαχία, όπως και για το ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για να καλύψει αμυντικές δαπάνες.

Εν συνεχεία ενημέρωσε σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ τους. Όπως είπε, συζητήθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έγινε ειδική μνεία στην «προσφορά της Ελλάδας στον αγώνα κατά της προσφυγικής κρίσης». «Το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στην Ελλάδα. Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι να υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές Αρχές αλλά και την Frontex». Όσον αφορά στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε και αυτός στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας, η οποία όπως είπε θα μπορέσει να διευκολύνει την «αποκλιμάκωση σε θάλασσα σε αέρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments