Ελλάδα

Oruc Reis: Με αντι – NAVTEX απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία

Oruc Reis: Με αντι – NAVTEX απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία
Oruc Reis: Με τον δικό της τρόπο απαντά η Αθήνα στην κίνηση της Άγκυρα να στείλει ξανά το Orus Reis νότια του Καστελόριζου για έρευνα.

Μαίνεται η ένταση -τουλάχιστον η λεκτική- στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις Ελλάδα και Τουρκία να επιδίδονται σε ένα «πόλεμο» NAVTEX. Πρώτα η Άγκυρα εξέδωσε ΝΑVTEX νοτίως του Καστελόριζου για έρευνες με το σεισμογραφικό Oruc Reis και στη συνέχεια η Αθήνα απάντησε με το ίδιο “νόμισμα”. Συγκεκριμένα, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε αντι – NAVTEX με αφορμή την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής 11 Οκτωβρίου ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην ελληνική NAVTEX τονίζεται ότι η αντίστοιχη τουρκική είναι «παράνομη» καθώς επικαλύπτει «την ελληνική υφαλοκρηπίδα για μη εγκεκριμένη δραστηριότητα». Ακόμη υπογραμμίζεται πως ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Νωρίτερα, ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με αριθμό FA06 -1262/20 που αφορά σε θαλάσσια περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελόριζο και 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Οι σεισμικές έρευνες του Oruc Reis έχουν προγραμματιστεί από τις 12 Οκτωβρίου, ώρα 06:00 UTC, έως και τις 22 Οκτωβρίου, ώρα 20:59 UTC. Ακολουθεί η Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης:

  • IRAKLEIO STATION NAVWARN 596/20
  • KASTELORIZO SEA
  • UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
  • ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20.
  • CANCEL THIS MESSAGE 222059 UTC OCT 20.

Που κατευθύνεται το τουρκικό Oruc Reis:

Περίπου στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, το σεισμογραφικό σκάφος με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας κινούμενα προς την περιοχή όπου ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην περιοχή EMED – East Mediterranean στη θέση 36° 33′ 45.18″ N, 30° 39′ 29.34″ E, όπως καταγράφεται από το Terrestrial δίκτυο Automatic Identification System του MarineTraffic. Ο άνεμος στην περιοχή του πλοίου κατά την ώρα λήψης της θέσης πνέει από διεύθυνση Βορειοανατολική με ένταση 2 Beaufort.

“Ανακαλέστε την απόφασή σας για NAVTEX” λέει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών:

Την ίδια ώρα, με μια σκληρή ανακοίνωση η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση της για τις έρευνες μόλις 6,5 μίλια μακριά από τις ελληνικές ακτές διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για μείζονα κλιμάκωση κι ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, ενώ σημειώνει ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο.  Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα λίγες μέρες τη συνάντηση των δυο χωρών Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο.

Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας.

Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments