Διεθνή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ακόμα 45 νεκροί από τις συγκρούσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ακόμα 45 νεκροί από τις συγκρούσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι αζερικές και οι αρμενικές δυνάμεις αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις.

Εθνοτικοί Αρμένιοι αξιωματούχοι του θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν ότι 45 ακόμη μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων σκοτώθηκαν σε μάχες με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων στρατιωτών σε 525 από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Από τότε τουλάχιστον 25 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί. Οι αζερικές και οι αρμενικές δυνάμεις αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λίγες ημέρες μετά την ανθρωπιστικού χαρακτήρα κατάπαυση του πυρός που είχε στόχο να σταματήσει τις σφοδρότερες μάχες που έχουν σημειωθεί στον θύλακο εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έδαφος που κατοικείται στην πλειονότητά του από Αρμενίους, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν προκαλώντας έναν πόλεμο που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς τη δεκαετία του 1990.

ΕΕ: Ανησυχία για τη συνέχιση των εχθροπραξιών

Παρά την υπογραφή εκεχειρίας οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις.

«Σημειώνουμε με βαθύτατη ανησυχία αναφορές που κάνουν λόγο για τη συνέχιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, κυρίως κατά αμάχων και για απώλειες αμάχων», επισήμανε σε ανακοίνωση.

Άλλη μια νύχτα τρόμου έζησε το Σάββατο το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τις σειρήνες να ηχούν πολλές φορές. Μερικές ώρες μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας, έγιναν αισθητές πολλές εκρήξεις γύρω από την πρωτεύουσα.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε νεκρούς και τραυματίες

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ παρά την ανθρωπιστική εκεχειρία, που βρίσκεται σε ισχύ από χθες το πρωί στις 11:00 (ώρα Ελλάδας). «Νέα πυραυλική επίθεση από τις αρμενικές δυνάμεις σε κατοικημένη ζώνη στην Γκάντζα, τη δεύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, επτά νεκροί και 33 τραυματίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter και δημοσιοποίησε φωτογραφίες από καταστροφές.

Το υπουργείο Άμυνας της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ διέψευσε στη συνέχεια πως βομβάρδισε την Γκάντζα. «Είναι απόλυτο ψέμα», δήλωσε και διαβεβαίωσε πως «σέβεται τη συμφωνία ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός». Παράλληλα, κατηγόρησε την αζερινή πλευρά ότι έπληξε «το Στεπανακέρτ, το Χαντρούτ, το Μαρτούνι και άλλες κατοικημένες ζώνες». Σημειώνεται ότι η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, έγινε στόχος πληγμάτων στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται εκεί και έκαναν λόγο για τρία έως τέσσερα κύματα βομβαρδισμών ακολουθούμενα από περίπου 10 εκρήξεις.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε εκεχειρία:

Υπενθυμίζεται τα ξημερώματα του Σαββάτου Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε μια εκεχειρία, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) χθες. Κατά τη διάρκεια αυτής θα γίνει ανταλλαγή των κρατουμένων και των σορών όσων έχασαν τη ζωή τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Την ανακοίνωση έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ύστερα από 10 ώρες συνομιλιών με τους ομολόγους του, ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, είχε δηλώσει ότι οι αρχές τις οποίες πρότεινε η Ομάδα του Μινσκ θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για μια διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments