Πολιτική

Πέτσας για έρευνες Oruc Reis: «Κάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τούρκικη παραβατικότητα»

Πέτσας για έρευνες Oruc Reis: «Κάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τούρκικη παραβατικότητα»
Πέτσας για έρευνες Oruc Reis: Αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Φατίχ Ντονμέζ, για την έναρξη των ερευνών του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο τραπέζι της αυριανής Συνόδου Κορυφής θα θέσει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει».

Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ότι το ερευνητικό σκάφος έχει αρχίσει τις έρευνες εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει με Navtex.

«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Tούρκου αξιωματούχοy. Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παρανόμων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Kάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τούρκικη παραβατικότητα. Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται” τόνισε.  Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το μόνο θέμα που έχουμε να συζητήσουμε στο πεδίο των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και τίποτα άλλο.

Νωρίτερα, ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμευτεί με την -παράνομη- Navtex. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο ανέφερε πως σήμερα αναμένονται τα πρώτα δεδομένα από το ερευνητικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο. «Το Oruc Reis έχε φτάσει στην περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες ξεκίνησαν χθες και σήμερα θα λάβουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τους σεισμικούς ελέγχους» υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως το σκάφος από το πρωί της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου ακολουθεί, με τα βοηθητικά του πλοία Ataman, Cengiz Han και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, δυτική – νοτιοδυτική πορεία. Περίπου στις 8:00 απείχε 34 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου πλέοντας με ταχύτητα 6-8 κόμβων. Το βράδυ της Τετάρτης έφτασε μέχρι και τα 20 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό συγκρότημα της Μεγίστης. Τις κινήσεις του παρακολουθούν διακριτικά πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου. Για την ώρα, από την ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνεται αν πράγματι το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια στη θάλασσα και έχει ξεκινήσει έρευνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments