Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Στην Αλβανία σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών

Νίκος Δένδιας: Στην Αλβανία σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών
Νίκος Δένδιας: Οι συζητήσεις του θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Στη γειτονική Αλβανία θα μεταβεί σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Αρχικά, ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάϊ (Gent Cakaj). Στο τραπέζι των συζητήσεών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα πέσουν θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει διαδοχικά δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Δένδιας θα έχει επίσης συνομιλίες με τους προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Λουλζίμ Μπάσα και Βαγγέλη Ντούλε, αντίστοιχα, καθώς και με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Τέλος, θα έχει την ευκαιρία να τα πει και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Σημειώνεται πως το ταξίδι αυτό του Έλληνα ΥΠΕΞ πραγματοποιείται με φόντο της τουρκικές προκλήσεις την Ανατολική Μεσόγειο και με τον κ. Δένδια να έχει ζητήσει την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας με επιστολή του στον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, πέρασε στην αντεπίθεση μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά νοτίως του Καστελόριζου ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός τονίζει πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

Γι’ αυτό ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξεταστούν άμεσα περαιτέρω μέτρα. Επίσης, στην επιστολή του προς τον κ. Βάρχελι αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, γίνονται και άλλες πρωτοβουλίες προκειμένου να καταγγελθούν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments