Διεθνή

Brexit: Η Βρετανία αποχωρεί από τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές αποστολές

Brexit: Η Βρετανία αποχωρεί από τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές αποστολές
Brexit: Η Βρετανία ενημέρωσε επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τα τέλη του έτους.

Στο πλαίσιο του Brexit το Λονδίνο αποχωρεί μέχρι το τέλος του έτους από τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές αποστολές. Ειδικότερα, κατ’ εφαρμογή του Brexit η Βρετανία ενημέρωσε επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, όπως ανέφεραν σήμερα, Τετάρτη (21.10.2020) διπλωματικές πηγές, επικαλούμενες Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το Λονδίνο, ως ένα από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις ασφαλείας της ΕΕ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τον Μάρτιο του 2018 ότι μετά το Brexit η Βρετανία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει ή και να τίθεται επικεφαλής των ευρωπαϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων.  Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν συμφωνήσει ότι θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο σε πολλές από τις 17 ειρηνευτικές και εκπαιδευτικές αποστολές της ΕΕ σε όλον τον κόσμο.

Oι πρόσφάτες δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα πρέπει πλέον η χώρα να προετοιμαστεί για την προοπτική λήξης της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους δίχως συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.

Σε προαναγγελθείσα δήλωσή του επί των αποτελεσμάτων της χθεσινής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit, ο κ. Τζόνσον σχολίασε ότι οι Βρυξέλλες «έχουν αρνηθεί να διαπραγματευτούν σοβαρά» επί του βρετανικού αιτήματος για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά.

«Έφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για τη λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση». «Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Απάντηση της ΕΕ: «Είναι θέμα ρητορικής»

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται ακόμη για την συνέχιση των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν από τις Βρυξέλλες στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος και Ευρωπαίος διπλωμάτης, μετά τις δηλώσεις κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι καιρός η χώρα του να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Δεν είπε ότι αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα το όλον πράγμα είναι ρητορική. Δεν είπε ότι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Άρα θα τις συνεχίσουν», δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κάνει βαλίτσες για μία έντονη εβδομάδα στο Λονδίνο» και πρόσθεσε: «Όσο για την αναβίωση του θέματος «συμφωνία τύπου Αυστραλίας/συμφωνία τύπου Καναδά» … απλώς δεν υπάρχει σοβαρότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments