Τεχνολογία

Ισλαμοφοβία Facebook: Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν από την εταιρεία

Ισλαμοφοβία Facebook: Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν από την εταιρεία
Ισλαμοφοβία Facebook: Ο Ιμράν Χαν ζήτησε από την εταιρεία να απαγορεύσει το ισλαμοφοβικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του.

Να απαγορεύσει το ισλαμοφοβικό περιεχόμενο ζήτησε από το Facebook ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν. Ο πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας προειδοποίησε για ριζοσπαστικοποίηση τμημάτων του μουσουλμανικού πληθυσμού και έκανε κριτική στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για «επίθεση κατά του Ισλάμ».

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Χαν σε ανοιχτή επιστολή που αναρτήθηκε την Κυριακή στο Twitter υποστήριξε πως η «αυξανόμενη ισλαμοφοβία» υποδαυλίζει εξτρεμισμό και βία ανά τον κόσμο, ειδικά μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook. «Θα σας ζητούσα να επιβάλλετε απαγόρευση στην ισλαμοφοβία και το μίσος σε βάρος του Ισλάμ στο Facebook παρόμοια με αυτήν που έχετε για το Ολοκαύτωμα» ζήτησε ο Χαν.

Το Facebook τον Οκτώβριο ανακοίνωσε πως ανανεώνει τους κανόνες του για τη ρητορική μίσους με σκοπό την απαγόρευση περιεχομένου που αρνείται ή παραποιεί / παραπληροφορεί για το Ολοκαύτωμα.

«Δεν μπορεί κάποιος να στέλνει το μήνυμα πως, ενώ τα μηνύματα μίσους εναντίον κάποιων είναι απαράδεκτα, είναι αποδεκτά εναντίον άλλων» είπε ο Χαν, προσθέτοντας ότι μια τέτοια στάση αντικατοπτρίζει «προκαταλήψεις που θα ενθαρρύνουν περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση».

Ως απάντηση εκπρόσωπος του Facebook είπε στο Reuters πως η εταιρεία αντιτίθεται σε όλες τις μορφές μίσους και δεν επιτρέπει επιθέσεις με βάση φυλή, εθνότητα, εθνική προέλευση ή θρησκεία. «Θα απομακρύνουμε αυτή τη ρητορική μίσους μόλις την αντιληφθούμε» ανέφερε η εκπρόσωπος σε σχετική δήλωση, προσθέτοντας ότι το Facebook «έχει περισσότερη δουλειά να κάνει».

Το Πακιστάν δεύτερο σε αιτήματα για περιορισμούς

Η τελευταία αναφορά διαφάνειας του Facebook για τους έξι μήνες ως τον Δεκέμβριο του 2019 έδειξαν ότι το Πακιστάν ήταν η πηγή του δεύτερου υψηλότερου αριθμού αιτημάτων για περιορισμούς σε περιεχόμενο μετά τη Ρωσία. Πηγή με γνώση επί του θέματος στο Facebook ανέφερε στο Reuters πως τα πιο πολλά αιτήματα για την απομάκρυνση περιεχομένου που σχετίζεται με το Ισλάμ προέρχονταν από το Πακιστάν, ξεπερνώντας άλλες μουσουλμανικές χώρες. Το Facebook κατά κανόνα συμμορφώνεται, καθώς αν δεν το έκανε θα παραβίαζε τους νόμους του Πακιστάν, σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, προσθέτοντας πως οι αρχές συχνά στέλνουν δεκάδες links κάθε φορά και απαιτούν κατέβασμά τους.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός του Πακιστάν αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Γαλλία όπου, όπως είπε, το Ισλάμ συσχετίζεται με την τρομοκρατία. Νωρίτερα την Κυριακή ο Πακιστανός πρωθυπουργός είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε «επιτεθεί στο Ισλάμ» ενθαρρύνοντας την προβολή σατιρικών σκίτσων που απεικονίζουν τον Μωάμεθ.

Τα σχόλια του Χαν έλαβαν χώρα αφού ο Μακρόν τίμησε έναν Γάλλο καθηγητή ιστορίας που αποκεφαλίστηκε από ακραίο Ισλαμιστή ο οποίος ήθελε εκδίκηση επειδή ο καθηγητής έδειξε τα σκίτσα σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Τα σχόλια του Χαν έρχονται μετά από παρεμφερή επίθεση κατά του Μακρόν από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την οποία ακολούθησε η ανάκληση του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν στενές σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments