Διεθνή

Κορωνοϊός Γερμανία: Σε μερικό «lockdown» από σήμερα η χώρα – Ανησυχία για το σύστημα υγείας

Κορωνοϊός Γερμανία: Σε μερικό «lockdown» από σήμερα η χώρα – Ανησυχία για το σύστημα υγείας
Κορωνοϊός Γερμανία: Νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα στη Γερμανία, καθώς είναι σε έξαρση η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Σε μερικό «lockdown» μπαίνει από σήμερα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, η Γερμανία. Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να επιβάλει καραντίνα σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και να αποτρέψει την επαπειλούμενη υπερφόρτωση του συστήματος υγείας. «Αλλαγή της ζωής προς το καλύτερο» προβλέπει για το καλοκαίρι, όχι όμως νωρίτερα, ο διακεκριμένος Γερμανός λοιμωξιολόγος, Κρίστιαν Ντρόστεν.

Από σήμερα λοιπόν και για τον υπόλοιπο μήνα, στη Γερμανία, κλείνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες. Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ 10 προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις. Τα σύνορα της Γερμανίας θα παραμείνουν ωστόσο ανοιχτά, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επισημαίνοντας ότι οι γερμανικές υπηρεσίες έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τον έλεγχο των συνόρων, ο οποίος επιβλήθηκε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, η Γερμανία κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 12.097 νέα κρούσματα και έφτασε στα 545.027 συνολικά. Οι θάνατοι, μετά τους 49 του τελευταίου 24ωρου, είναι 10.530.

Τα στοιχεία αυτά ανησυχούν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό του Ζάαρλαντ, Τομπίας Χανς, ο οποίος δήλωσε στην Bild ότι η κατάσταση είναι «σοκαριστική και ανησυχητική» και ότι πολλά από τα 1.900 νοσοκομεία της Γερμανίας μπορεί σύντομα να κινδυνεύσουν να υποστούν κορεσμό. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν αφορά τόσο τον αριθμό των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο το προσωπικό: πολλοί νοσηλευτές βρίσκονται σε καραντίνα.

Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής Ούβε Γιάνσενς δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή μόνο το 14% των κλινών ΜΕΘ στο Βερολίνο είναι ελεύθερο, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στη Βρέμη. «Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά τώρα από ό,τι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», τόνισε ο κ. Γιάνσενς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments