Οικονομία

Εστίαση μέτρα: Τι ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου από την κυβέρνηση

Εστίαση μέτρα: Τι ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου από την κυβέρνηση
Εστίαση μέτρα: Το λοκντάουν σε εστιατόρια και μπαρ ισοδυναμεί με οικονομική ασφυξία, τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, που ζητούν περισσότερα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό την Παρασκευή, στην οποία ζητά μέτρα ανακούφισης για τον κλάδο ο οποίος δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης προβλέπει για πολλές περιοχές την πλήρη αναστολή λειτουργίας των εστιατορίων κάτι που όπως υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες ισοδυναμεί με καταστροφή των επιχειρήσεών τους.

Εκπρόσωποι του κλάδου υπογραμμίζουν ότι ο χειμώνας φέτος θα είναι βαρύς. «Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυσκολίες επανεκκίνησης μετά το lockdown Μαρτίου – Μαΐου δεν κατάφεραν να ξεπεραστούν από πολλούς επιχειρηματίες, ενδεχόμενο δεύτερο lockdown και μάλιστα εν όψει των χειμερινών μηνών θα είναι μη αναστρέψιμο».

Τι αναφέρουν οι επαγγελματίες στην επιστολή τους στον πρωθυπουργό

Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η έννοια του lockdown στη χώρα μας προσωποποιείται στον κλάδο της Εστίασης και Αναψυχής. Τα περιοριστικά μέτρα τείνουν να αναφέρονται διαρκώς και αποκλειστικά και μόνο στον κλάδο της Εστίασης και Αναψυχής. Τον κλάδο που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη (330.000 εργαζόμενοι συν 100.000 συνβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας) με μεγάλο πολλαπλασιαστή, ξεκινώντας από τον πρωτογενή και φθάνοντας στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, με ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας μέχρι και τη στήριξη του πολιτισμού».

Καθώς εφαρμόζεται πλέον ένα δεύτερο λοκντάουν στην εστίαση η ΠΟΕΣΕ τονίζει την ανάγκη προώθησης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων που θα κρίνουν τη διάσωση του κλάδου και τη διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας. H ΠΟΕΣΕ προτείνει 5 άξονες στήριξης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της αναστολής λειτουργίας όπως:

1. Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του κλάδου με μη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους κατ’ ελάχιστον των 5.000 ευρώ.

2. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη-εργαζομένου) για το επόμενο εξάμηνο.

3. Μείωση για το 6μηνο Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021 κατά 40% του ενοικίου.

4. Μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στις 30/4/21.

5. Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη (τέλος κατάληψης πεζοδρομίου, πλατειών και Δημοτικού Τέλους 0,5% & 5%) για το επόμενο εξάμηνο. Ταυτόχρονα, μερίδα επαγγελματιών τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και οι τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, καθώς, όπως σημειώνουν, «μονάχα η επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν αποτελεί ουσιαστική στήριξη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments