Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη χώρα μας – Στους 664 οι νεκροί

Κορωνοϊός Ελλάδα: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη χώρα μας  – Στους 664 οι νεκροί
Κορωνοϊός Ελλάδα: Πλέον, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται στους 664.

Στους 15 ανήλθαν οι νέοι θάνατοι από κορωνοϊό που καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα μας.

Ειδικότερα, κατέληξαν μια 79χρονη και μια 82χρονη που νοσηλεύονταν στο Παπανικολάου, ένας 73χρονος που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο και μία 92χρονη που νοσηλευόταν στην Αλεξανδρούπολη από τις 24 Οκτωβρίου. Στη λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού προστέθηκε ένας 73χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Σωτηρία, που είχε κάνει εισαγωγή στις 26 Οκτωβρίου και ένας άνδρας 78 ετών, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Επίσης, στο Αττικό εξέπνευσε μία γυναίκα 71 ετών. Όλοι τους έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών κατέληξε ένας 75χρονος.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών κατέληξε επίσης ένας άνδρας 92 ετών, τρόφιμος του γηροκομείου Ιωαννίνων, που νοσηλευόταν σε απλή κλίνη. Επίσης, πριν λίγο έγινε γνωστό ότι χθες, στις 15:30 κατέληξε γυναίκα 73 ετών με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ το βράδυ στην Έδεσσα απεβίωσε μία 89χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ακόμη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου κατέληξε 79χρονη και αυτή με υποκείμενα νοσήματα, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο κατέληξε 65χρονος επίσης με υποκείμενο νόσημα.

Στο ΑΧΕΠΑ κατεληξε στις 18:30 το απόγευμα 56χρονος με σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ο θάνατος 89χρονης, με υποκείμενα νοσήματα, στο ΑΧΕΠΑ. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα μας ανέρχεται στους 664.

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Τα στοιχεία που έδωσε για τις ΜΕΘ και οι αιχμές για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα αναφέρθηκε στην κατάσταση με τις ΜΕΘ, δίνοντας στοιχεία για την πληρότητά τους. Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι το σύστημα υγείας είναι σε κρίσιμο σημείο, αλλά όπως σημείωσε το υπουργείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το χειρότερο σενάριο. Παράλληλα άφησε εμμέσως αιχμές για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ που υποστηρίζει ότι το σύστημα υγείας έχει φτάσει στο κόκκινο.

«Η πρωτοβάθμια υγεία είναι στην μάχη»

«Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο από την πρώτη μέρα έναρξης της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι «οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες».

«Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο, έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ για COVID. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη, αυξάνουμε τους πόρους για το ΕΣΥ, προχωρούμε σε προσλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Δεν είναι όμως ανεξάντλητες οι δυνάμεις που έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας».

Όπως ανέφερε, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη με 160 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα υποδέχονται κόσμο και διεξάγεται διαγνωστικός έλεγχος, «όπου κρίνεται απαραίτητο».

Οι ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σε επίπεδο επικράτειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχουν 997 ΜΕΘ και καλυμμένες είναι οι 696, που σημαίνει πληρότητα 69,8%. Για τον κοροναϊό είναι 331 ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες και κενές οι 122, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 63%.

Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ, οι 92 είναι καλυμμένες, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 67%. Για ασθενείς με κοροναϊό υπάρχουν 83 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές, που σημαίνει ότι η πληρότητα αγγίζει το 80%.

Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 ΜΕΘ στις οποίες 299 ασθενείς νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από 83%. Για τον κοροναϊό υπάρχουν 140 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 41 είναι κενές καθώς νοσηλεύονται 99 ασθενείς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης αφορούν την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρα μέχρι και χθες, Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου.

Η απάντηση στον Γιαννακό

Πριν παραθέσει τα στοιχεία για τις ΜΕΘ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έδωσε και μια έμμεση απάντηση στην καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ότι ασθενείς μένουν εκτός ΜΕΘ. Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα όσα είπε ο κ. Γιαννάκος, ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε:

«Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ. Όποιος ισχυρίζεται τέτοια πράγματα, τότε δεν έχει καμία σχέση με το Σύστημα Υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες. Μειώνει την προσπάθεια την οποία καταβάλουμε όλοι, η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ και βεβαίως προσβάλει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το προσωπικό που δίνει τη μάχη. Και θέλω να είμαι σαφής: Η διασωλήνωση είναι μια ιατρική πράξη. Για την οποία αποφασίζει ο γιατρός, όχι το υπουργείο Υγείας. Είναι καθαρά ιατρική πράξη. Ας αφήσουμε την ιατρική κοινότητα να κάνει τη δουλειά της.»

Η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Στην καταγγελία ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μας την παρούσα χρονική στιγμή θυμίζει την Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Αυτό φαίνεται με δύο αποφάσεις της κυβέρνησης: Αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια, τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ. Δεύτερον, μετατρέπουν τις γενικές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κοροναϊού. Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή υπήρχαν 30 κλίνες κενές, που γέμισαν το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα έτρεχε στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας και μετέτρεψε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε ΜΕΘ κοροναϊού», είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ο κ. Γιαννάκος.

Αναφορικά με την αναβολή των τακτικών χειρουργείων, ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε ότι «αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί υπάρχουν άνθρωποι στη λίστα αναμονής πάνω από 2 χρόνια και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν τα χειρουργεία αυτά ως εκ τούτου και η υγεία τους θα επιβαρυνθεί αλλά και οι ίδιοι αν έχουν και λιγοστά χρήματα θα αναγκαστούν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα για να τα κάνουν».

Αναφερόμενος στα περιστατικά covid στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σημείωσε: «Εκτιμάμε ότι είναι πάνω από 350. Χθες με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι και από την Αλεξανδρούπολη είναι 4 γιατροί και 4 νοσηλευτικό προσωπικό που νοσούν, στο ΑΧΕΠΑ έχουν φτάσει στα 40 άτομα, στον Ευαγγελισμό είναι 20, στο Σωτηρία 14 είναι πάρα πολλά τα περιστατικά, είναι πάνω από 350 αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και τα μέτρα είναι προληπτικά».

«Θα πρέπει δηλαδή να κάνουμε τακτικά test στο προσωπικό, θα πρέπει να βελτιώσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας μάσκες, γάντια και να ισχύσει η καραντίνα που δεν ισχύει λόγω έλλειψης προσωπικού», υπογράμμισε ο ίδιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments