Ελλάδα

Δερμιτζάκης για lockdown: «Μπορεί να κρατήσει πάνω από 3 εβδομάδες»

Δερμιτζάκης για lockdown: «Μπορεί να κρατήσει πάνω από 3 εβδομάδες»
Δερμιτζάκης για lockdown: «Αν θέλουμε να έχουμε μεγάλη ελευθερία μετά, τότε πρέπει να κάνουμε πολύ μακρύ lockdown», τόνισε καθηγητής.

Ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, δήλωσε πως ενδεχομένως το lockdown να διαρκέσει περισσότερο από τρεις εβδομάδες, εάν δεν επιτευχθούν τα απαραίτητα αποτελέσματα, επισημαίνοντας όμως ότι δε θα κρατήσει έως τα Χριστούγεννα.

Μιλώντας στο MEGA ο Μανώλης Δερμιτζάκης ανέφερε αρχικά για το γενικό lockdown 3 εβδομάδων στην Ελλάδα:

«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» Στη συνέχεια ο καθηγητής Γενετικής τόνισε πως αν δεν υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα με τη μείωση των κρουσμάτων, τότε το lockdown θα πρέπει να συνεχιστεί. «Αν θέλουμε να έχουμε μεγάλη ελευθερία μετά, τότε πρέπει να κάνουμε πολύ μακρύ lockdown. Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 βδομάδες. Αν δεν είναι 3 βδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα».

«Ισχύει το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια»

Ερωτηθείς για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως πάνε καλά. «Το χρονοδιάγραμμα περίπου ισχύει. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση της δοκιμής από κάποιες εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες.Αν τα αποτελέσματα είναι όσο καλά περιμένουν, θα πάνε για έγκριση επείγουσας χρήσης», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. «Αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο εμβολιασμός θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα έρθει σε δεύτερη φάση, από Μάρτη – Απρίλη», συμπλήρωσε.

 Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown ανέφερε και ο Στέλιος Πέτσας:

Μετά από αρκετή συζήτηση με τους επιστήμονες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερο καθολικό lockdown. Αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από τις έξι το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και η μέρα της ολοκλήρωσης του έχει οριστική στις 30 Νοεμβρίου. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι με την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των καταστημάτων να μειωθούν αισθητά τα νέα κρούσματα και να πάρει μια βαθιά ανάσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που θέλουν οι επιστήμονες και η Ελληνική κυβέρνηση ; Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα δεν αποκλείεται να δούμε το lockdown να παίρνει παράταση και μετά τον Νοέμβριο. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ένα κύμα που ήταν έτοιμο να μετατραπεί σε «τσουνάμι» και να πνίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό το ενδεχόμενο ήταν καθοριστικής σημασίας ο πρωθυπουργός να λάβει αυτή την απόφαση και να μην περιμένει ακόμα μια εβδομάδα. «Θέλαμε να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν εκείνες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments