Οικονομία

Brexit: Σε δύσκολη φάση οι συνομιλίες Βρετανίας – Βρυξελλών για τις εμπορικές συμφωνίες

Brexit: Σε δύσκολη φάση οι συνομιλίες Βρετανίας – Βρυξελλών για τις εμπορικές συμφωνίες
Brexit: Η Γαλλία θα μπορούσε να ασκήσει "βέτο" σε μια συμφωνία που "δεν θα ήταν καλή", δηλώνει Γάλλος υπουργός.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι εμπορικές συνομιλίες για το Brexit. «Μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί ότι η Βρετανία είναι κυρίαρχο κράτος», δήλωσε σήμερα Βρετανός υπουργός. «Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση», ανέφερε συγκλεκριμένα ο υπουργός Επιχειρήσεων, Άλοκ Σάρμα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

«Είναι σωστό να πούμε ότι είμαστε σε μια δύσκολη φάση, υπάρχουν κάποια δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας, ανέκαθεν λέγαμε ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η ΕΕ αναγνωρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε επίσης ο Σάρμα.

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, από τα τέλη του έτους, η Ένωση θα την αντιμετωπίζει ως τρίτη χώρα. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κλεμάν Μπον, σημειώνει ότι το Παρίσι θα ασκήσει βέτο σε μια εμπορική συμφωνία του Brexit εάν αυτή δεν πληρεί ορισμένες προϋποθέσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλιεία.

«Θέλω να πω στους αλιείς μας, τους παραγωγούς μας, τους πολίτες που μας ακούν ότι δεν θα δεχθούμε μια συμφωνία με κακούς όρους», δήλωσε ο Μπον στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Εάν δεν μπορεί να υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα αντιταχθούμε σε αυτή. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα του βέτο, άρα αυτό είναι δυνατό. Θα κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση αυτού του προσχεδίου συμφωνίας, εάν υπάρξει κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Τι συμβαίνει με την αλιεία:

Τις προηγούμενες ημέρες, Ευρωπαίος διπλωμάτης εξήγησε ότι παραμένει το χάσμα στο ζήτημα της αλιείας, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά δεν μπορεί να συμφωνήσει με την βρετανική θέση για τις κρατικές επιδοτήσεις, όπως και για άλλες εγγυήσεις ισότιμου ανταγωνισμού. Όπως ανέφερε, οι διαπραγματευτές που συνομιλούν για να επιλύσουν τα τρία ακανθώδη θέματα αυτής της διαδικασίας «απέχουν χιλιοστόμετρα» από την παραβίαση των κόκκινων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν ακόμη να απορρίψουν μία συμφωνία, για την οποία θεωρούν ότι έχει ξεπεράσει τα όρια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments