Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 05/12: 1383 νέα κρούσματα – 98 νεκροί και 594 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 05/12: 1383 νέα κρούσματα – 98 νεκροί και 594 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 05/12: Η σημερινή εικόνα των κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Συνεχίζει να είναι υψηλός ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων, γεγονός που δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές του ΕΣΥ. Ο αριθμός των θανάτων σήμερα είναι στους 98, και ο συνολικός αριθμός από την αρχή της επιδημίας αγγίζει πλέον τους 3000, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω Infographic.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1383 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 114568, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4981 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30207 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

594 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 171 (28.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 641 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2902 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1156 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι λένε οι επιστήμονες για το εμβόλιο

Την ώρα που στη Βρετανία ξεκινούν από την εβδομάδα αυτή οι εμβολιασμοί και άλλες χώρες έπονται, οι επαγγελματίες υγείας έχουν καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία και ήδη πολλοί είναι εκείνοι οι επιδημιολόγοι που δεν αναμένουν την επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα προτού εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Αυτό που ζητούν από τους πολίτες είναι να δείξουν υπομονή για λίγο ακόμα χρονικό διάστημα, με πιστή τήρηση των μέτρων για αποφυγή μόλυνσης από τον κορωνοϊό, φυσικά, καθώς πλησιάζει η «μεγάλη ώρα», που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με ένα εμβόλιο από το οποίο προσδοκούμε να αποτελέσει το μεγάλο… όπλο για να νικήσει η ανθρωπότητα και αυτή τη μάστιγα.

Μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τρία εμβόλια ξεπερνούν το 90% σε αποτελεσματικότητα, χωρίς κάποιο να έχει ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα ως προς την ασφάλεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca έχουν δείξει ότι επάγουν ανοσολογική απάντηση ικανή να προστατέψει από τη λοίμωξη COVID-19. Και τα τρία είναι δύο δόσεων με απόσταση εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και δεύτερης.

«Ο εμβολιασμός είναι ένα τμήμα της λύσης»

«Ο εμβολιασμός είναι ένα τμήμα της λύσης», ανέφερε σε μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε. Για αυτό μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία μέσω του εμβολιασμού έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί βασικό πυλώνα περιορισμού της διασποράς του ιού.

«Η λήψη του εμβολίου θα αλλάξει τα δεδομένα. Θα είναι ένα αποφασιστικό όπλο κατά της πανδημίας και θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σταδιακά σε μια κανονική κοινωνική και οικονομική ζωή. Ο συνδυασμός εμβολιασμού και συμμόρφωσης στις συστάσεις για τη Δημόσια Υγεία, θα προσφέρει την καλύτερη προστασία για τον εαυτό σας και θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τους άλλους».

Εντός Ιανουαρίου τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Τόνισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση. Ακόμη, υπογραμμίστηκε πως είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Επισημάνθηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments