Πολιτική

Εμβολιασμός στην Ελλάδα: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης – Αποκαλύψεις Κικίλια

Εμβολιασμός στην Ελλάδα: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης – Αποκαλύψεις Κικίλια
Εμβολιασμός στην Ελλάδα: Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέλυσε το σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών, σύμφωνα με ό,τι έχει αποφασίσει- μέχρι στιγμής τουλάχιστον- η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ, «προχωράμε στη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας. Όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός  24 ωρών ξεκινάμε τον εμβολιασμό».

«Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις». Τόνισε δε ότι «έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές. Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας μέσα».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι;

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια είναι η εξής: Υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές. Υπογράμμισε δε ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν, το κράτος θα πάει στον πολίτη. «Δηλαδή οι κινητές ομάδες, οι ΚΟΜΥ, θα πάνε στα γηροκομεία μας και στις κλειστές δομές και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό τους», δήλωσε.

Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες;

Σχετικά με τον τρόπο που θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει καταρχάς να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε να τους αποσταλεί SMS, το οποίο θα τους ορίζει ραντεβού σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. «Ήδη κάνουμε προσομοιώσεις και ασκήσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι», προέταξε και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει κι άλλα εργαλεία για να μπορεί να επικοινωνεί το κράτος με τον πολίτη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες επίσης, ο ελληνικό σχέδιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού, καθώς η επιτυχία του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών. Επιστημονικοί φορείς συγκροτούν κοινό μέτωπο ενημέρωσης για τα θέματα του εμβολίου και θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλο τον πληθυσμό να καταλάβει ότι, τα εμβόλια που θα εγκριθούν είναι ασφαλή.

«Ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, ο φόβος αφαιρεί ζωές. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει προβληματισμός, αλλά τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση, θα είναι ασφαλή», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε.

Διαβεβαίωσε ότι «στην Ελλάδα και την ΕΕ, εφαρμόζονται όλες οι τυπικές εθνικές ρυθμιστικές διαδικασίες και ο ΠΟΥ αξιολογεί όλα τα υποψήφια εμβόλια COVID-19, καθώς ολοκληρώνονται οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα αξιολογούνται διεξοδικά και πληρούνται όλες οι στάνταρ απαιτήσεις ασφαλείας, προτού εγκριθεί ένα εμβόλιο».

«Τα εμβόλια με τα οποία εμβολιάζουμε πάνω από το 95% των παιδιών μας με σκοπό την προστασία από την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, τη διφθερίτιδα λαμβάνουν έγκριση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η εμπιστοσύνη σας στο εμβόλιο για τον COVID-19 και στις υπηρεσίες Υγείας που θα το παρέχουν, θα είναι ζωτικής σημασίας. Σας καλώ να αναζητήσετε αξιόπιστες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Μην γίνεστε μέρος μιας νέας πανδημίας παραπληροφόρησης».

«Η επιστήμη, η τεχνολογία, η έρευνα, η ιατρική είναι με το μέρος μας. Ας ενημερωθούμε σωστά. Ας ενημερώσουμε τον κόσμο σωστά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας. Ξέρουμε τη δύναμη της Επιστήμης. Θα τη χρησιμοποιήσουμε όλοι μαζί», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν στα fake news και να «κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να δηλητηριάσουν αυτή την εθνική προσπάθεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments