Ελλάδα

Μεταναστευτικό Ελλάδα: Πώς δρουν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών – Αποκαλύψεις Μηταράκη

Μεταναστευτικό Ελλάδα: Πώς δρουν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών – Αποκαλύψεις Μηταράκη
Μεταναστευτικό Ελλάδα: Το τελευταίο πεντάμηνο στη χώρα μας φεύγουν περισσότεροι από ότι έρχονται και αυτό είχε να συμβεί δεκαετία, δηλαδή πλέον έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μίλησε για το μεταναστευτικό και τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα ότι η Τουρκία διευκολύνει τις διελεύσεις των προσφύγων -μεταναστών.

«Υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα ότι βάση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016 είναι ότι η γειτονική χώρα πρέπει ενεργά να εμποδίζει τις οποιεσδήποτε ροές. Αφορμή έδωσε το τραγικό ναυάγιο την προηγούμενη εβδομάδα όπου δύο άνθρωποι χάσανε τη ζωή τους διότι επιτρέψανε οι Τούρκοι να ξεκινήσει μια εντελώς ακατάλληλη βάρκα με ανθρώπους οι οποίοι έχουν παντελή άγνοια των κανόνων της θάλασσας κατά παράβαση της συμφωνίας και ενώ οι άνθρωποι ζητήσανε βοήθεια η Τουρκία δεν την παρείχε, και αυτό έδωσε την αφορμή να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση στην Ευρώπη για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάση αυτής της συμφωνίας», σχολίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1 Fm» στην εκπομπή «Secret».

Επίσης, το τελευταίο δίμηνο παρατηρήσαμε «μια αυξημένη άφιξη Σομαλών, δηλαδή από τους 230 που μπήκαν στη χώρα μας τους τελευταίους δύο μήνες, ένα νούμερο 99% μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, περίπου το 65% ήταν Σομαλοί. Εμείς δεν συνορεύουμε με τη Σομαλία. Και είναι γνωστό ότι η Σομαλία και η Τουρκία έχουν πάρα πολύ στενές σχέσεις, ακόμα και νοσοκομείο υπάρχει στο Μογκαντίσου που λέγεται «Ερντογάν». Βρήκαμε ότι υπάρχουν ΜΚΟ οι οποίες πληρώνουν τα εισιτήρια Σομαλών για να πετάξουν νομίμως από τη Σομαλία προς την Κωνσταντινούπολή, παίρνουν βίζα στην Τουρκία και αυτοί μετά από κυκλώματα λαθροδιακινητών οι οποίοι όμως βρίσκουν στήριξη και από ΜΚΟ οι οποίες βοηθούν στο πέρασμα, τελικά καταλήγουν στην Ελλάδα με στόχο να μπουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Και προσέθεσε: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς στην Τουρκία. Ανακοίνωσα ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα αναθεωρήσουμε προς το αυστηρότερο και πάλι το καθεστώς για τη χορήγηση ασύλου σε ανθρώπους οι οποίοι είτε προέρχονται από ασφαλείς χώρες καταγωγής και θα διευρύνουμε τον κατάλογο, ή περνάνε από χώρες τις οποίες δεν έχουν κίνδυνο οπότε αυτό θα αλλάξει ριζικά τον τόπο που η χώρα μας το 2021 αντιμετωπίζει το άσυλο».

Πάντως, το τελευταίο πεντάμηνο στη χώρα μας φεύγουν περισσότεροι από ότι έρχονται και αυτό είχε να συμβεί δεκαετία, δηλαδή πλέον έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο. «Σήμερα θα αναχωρήσουν άλλοι 160 από το Ελ. Βενιζέλος προς τη Γερμανία, χθες έφυγαν άλλοι 28 προς Γαλλία, υπάρχουν διάφορες ενεργές διακρατικές συμφωνίες οι οποίες μας επιτρέπουνε φέτος να έχουμε σημαντική αύξηση των αναχωρήσεων και θα πιάσουμε το στόχο που είχαμε φέτος για 10.000 αναχωρήσεις από την Ελλάδα. Οι αφίξεις τους τελευταίους μήνες είναι μερικές εκατοντάδες το μήνα, είναι 14.000 για όλη τη χρονιά αλλά τα 2/3 των αφίξεων ήταν το πρώτο δίμηνο. Αν αφαιρέσουμε το πρώτο δίμηνο πλέον οι αφίξεις είναι λιγότερες από τις αναχωρήσεις».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Βαθύ της Σάμου στη νέα δομή, «υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος του έργου το οποίο είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, το οποίο θα παραληφθεί τώρα. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία, έχουνε μπει οι εργολάβοι και στη Σάμο και στην Κω και στη Λέρο . Αναμένουμε και τα τρία κέντρα να είναι λειτουργικά το δεύτερο τρίμηνο του 2021».

Τέλος, ως προς τη Λέσβο και τη Χίο ο «στόχος είναι στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 να είναι και εκεί τα κέντρα λειτουργικά ώστε πλέον να έχουμε κέντρα με ασφάλεια, με κατάλληλες συνθήκες και δεν θα δημιουργήσουν αυτά τα κέντρα ξανά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις τοπικές κοινωνίες από τη Μόρια, το Βαθύ, κέντρα τα οποία δεν μπορέσανε να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες του μεταναστευτικού ούτε να έχουν τα συνθήκες ασφάλειας που απαιτείται σε μια σύγχρονη χώρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments